Legea "Fără politică în şcoli" a fost redepusă în Parlament

322
Legea

Articole recomandate

Persoanelor care deţin funcţii de conducere, îndrumare şi control în şcoli, în inspectorate şcolare sau Casa Corpului didactic le este interzis să aibă funcţii de conducere într-un partid politic la nivel local, judeţean sau naţional pe perioada exercitării mandatului, prevede o propunere legislativă iniţiată de deputatul USR Cristina Iurişniţi, redepusă în Parlament, informează Agerpres.


Potrivit unui comunicat al USR PLUS, proiectul care modifică art. 246 din Legea 1/2011 a Educaţiei Naţionale "în sensul depolitizării sistemului de învăţământ" a mai parcurs procedura legislativă şi a fost respins de majoritatea PSD.


"Ani la rând, învăţământul a suferit de pe urma luptelor şi intereselor politice, fapt care a periclitat procesul de descentralizare, transparentizare şi creştere a calităţii şi competenţei managementului educaţional. În 2016, concursurile pentru directori şi inspectori au reprezentat un prim pas pentru profesionalizarea funcţiilor de conducere din sistemul de învăţământ, însă, în continuare, există o presiune din partea puterii politice în şcoală, resimţită atât de dascăli, cât şi de elevi şi părinţi. Educaţia prezintă interes pentru sfera politică doar în momentul în care există beneficii electorale directe, neglijând în cea mai mare parte a timpului gestionarea finanţării optime şi a investiţiilor predictibile în infrastructura şcolară. Mai mult decât atât, s-a dezvoltat un sistem clientelar între administraţia publică şi unităţile de învăţământ, având unităţi şcolare care beneficiază de fonduri suplimentare, în timp ce alte şcoli rămân neglijate", a afirmat Iurişniţi, citată în comunicat.


Potrivit deputatului USR, alocarea de fonduri anumitor şcoli "funcţionează pe baza unui mecanism politic ce deserveşte doar instituţiile de învăţământ care au aceeaşi culoare politică, promovând astfel servilismul, lipsa transparenţei, lipsa integrităţii şi a profesionalismului".


"La celălalt pol, există conduceri de şcoli care, din frica de a solicita fonduri suplimentare pentru anumite situaţii de urgenţă, se resemnează din dorinţa de a nu cauza probleme celor care gestionează acele fonduri şi care se află pe poziţii ierarhic superioare în partid. Actuala modificare legislativă îşi doreşte să evidenţieze foarte clar faptul că implicarea politică în spaţiul educaţional nu trebuie să existe, funcţiile de director şi inspector şcolar general având rolul de a asigura un act educaţional de calitate, fundamentat pe valori şi principii lipsite de orice interes politic sau de orice altă natură subiectivă", a adăugat Cristina Iurişniţi.




Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.0981 secunde