Liceeni de la "Dimitrie Leonida" au experimentat cel mai avansat simulator de vopsitorie virtuală 3D din Europa de Est

2228
1

Articole de la același autor

Cu certitudine, meseriile din domeniul auto au cunoscut o adevărată expansiune tehnologică, numai dacă ne gândim la faptul că deja se circulă intens cu mașini hibride, ceea ce ar presupune obligatoriu și o regândire a materiei predate actualilor absolvenți ai acestei specializări.

În primul său an de titularizare, Rareș Nicola, maistru de instruire practică transporturi la Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” din Constanța, a avut ideea de a-i duce la cea mai recentă ediție a Salonului auto de la Romexpo București pe elevii de clasa a X-a de la școala profesională, în ideea de a-i familiariza cu vehiculele hibride, mai ales că liceul nu dispune de bază de practică. Cu acest prilej, aveau să descopere inovatorul simulator de vopsitorie virtuală 3D, apărut anul trecut în România, al cărui cost se situează în jur de 40.000 euro și pe care nici nu visau ei să-l testeze „acasă”, în liceul lor.



Totuși, luni, 21 noiembrie, în cadrul activităților de promovare a învățământului profesional și dual, Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” din Constanța a avut oportunitatea să găzduiască, prin amabilitatea Academiei Auto Tehnica din România, singurul și cel mai avansat simulator de vopsitorie virtuală 3D din Europa de Est, realizat în SUA, care permite atât învățarea tehnicilor de bază de aplicare a produselor de acoperire a suprafeței (primer, vopsea, lac), cât și îmbunătățirea tehnicilor de aplicare pentru vopsitorii experimentați.

La acest eveniment au participat elevi din cadrul Liceului „Dimitrie Leonida” care urmează cursurile școlii profesionale, specializarea tinichigiu-vopsitor auto, dar și elevi din clasa a VIII-a ai Școlii Gimnaziale nr. 40 „Aurel Vlaicu”, Constanța, potențiali liceeni ai acestui profil, precum și specialiști din domeniul auto și cadre didactice.



Prea mulți se visează manageri și fug de meseriile în care se murdăresc

Prin intermediul reprezentantului Training Center-ului ASAR, Victor Balos, participanții la acest eveniment au avut ocazia să afle ce presupune meseria de vopsitor auto și care sunt avantajele utilizării unui astfel de simulator în procesul de învățare a meseriei de vopsitor auto. În acest sens, au putut exersa tehnica de aplicare și reglajele pistonului fără a consuma niciun gram de material, au putut urmări în timp real cantitatea de vopsea aplicată și gradul de acoperire, astfel încât să atingă performanțe de eficiență maximă atât din punct de vedere al calității lucrării, cât și din punct de vedere al economiei de material. Dar mai ales nu s-au mai murdărit și nici nu au mai suportat noxe.

Același Rareș Nicola ne-a declarat că speră să fie readus acest simulator și cu prilejul zilelor porților deschise, în speranța de a-i atrage pe copii în acest domeniu atât de căutat. „Ba chiar ne-am dori să stabilim un parteneriat prin care să vină măcar o dată la două sau trei luni cu acest simulator, pentru a-i atrage pe elevi către meserii căutate. Prea mulți se concentrează spre ideea de manager, bancher, dar nu mai avem pe nimeni care să ne monteze o țeavă, să schimbe un tablou electric, să repare o mașină. Iar acest lucru ne este specific nouă, românilor, pentru că în alte țări sunt tratați cu mult respect și cei care sunt mecanici și care nu se mai murdăresc, după cum se tem ai noștri elevi”, a mai spus maistrul.

Coordonatorul activității, prof. Paula Panait, afirma că obiectivul acestui eveniment a fost acela de a promova în rândul elevilor meseria de vopsitor auto, în vederea conștientizării orientării în carieră. „Pe viitor, împreună cu reprezentanții Academiei Auto Tehnica, intenționăm să găzduim în cadrul unității noastre, pe lângă astfel de evenimente de promovare a specializărilor liceului, și cursuri de inițiere și dezvoltare în domeniul auto”, a mai adăugat coordonatorul activității.



În final, am stat de vorbă cu două dintre elevele clasei a VIII-a de la Școala Gimnazială nr. 40 „Aurel Vlaicu” – Ioana Mircea și Nadia Saiadali -, invitate să-și „exerseze” îndemânarea pe simulator, în dorința de a afla dacă sunt atrase de această meserie. Dar încă o dată s-a dovedit că acești copii sunt lipsiți de orientare vocațională. Amândouă și-ar dori să urmeze o școală profesională... dar să devină arhitect (Ioana Mircea) sau polițistă (Nadia Saiadali). „Este o meserie interesantă cea prezentată astăzi și bine plătită, dar trebuie să-mi și placă ce fac”, a fost replica Nadiei.


Comentează știrea

40.000 euro
29 noiembrie 2022
au experimentat

Pai la Minister, autoritatile locale un mizilic de 40.000euro(economie la becuri de Craciun, la transeu anul asta ca e pregatire civila de razboi). E buna si tehnologia cind e mai dificil de reprodus mediul de lucru (costuri mai mari, ex: antrenament piloti, locomativa, etc). Ce poti sa experimentezi in citeva zile ? Nu ai timp sau nu sti toate combinatiile de pe interfata. Ceva de genul : "Arati cu degetul : Mama uite minute" si "Gata : Ciu-Ciu copilasi n-avem bani". Unii fac targ de toamna si daruiesc, altii ma fac a nu vedea la cascaval ca e din astea cu 1acadel. Pe pictori unde ii ducem ? Lac nu e la scoala, Var de loc la Casa Alba, pensula mai mesteresc ei de la frizerie. Ce sa dariasca si ei? ca poate string de plata transport pt. echipament si pt. generatia urmatoare sa aiba si un laborator cu minunea tehnici de simulare a arteiAdevarate. Adica Dorinta este, Vrednicie sint premise dar nimica de dar! [NepriceputiLaHOTIE] Un tânăr din Satu Mare a înşelat o femeie cu 40.000 de euro La finantare se poate si [Un tânăr din Satu Mare a înşelat o femeie cu 40.000 de euro] citat [Isabel Andreea ANDRIEȘ Marţi, 22 Noiembrie 2022, 18:50]. Dar astia sint Artisti, Pictori, e harnicie, bratara de aur, cele 2 manute fermecate ! E credinta, si sa nu joci cu Necuratul - albImaculatLuminos asta e prima culoare acolo. [911 Alerta Cenzura CL]

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6002 secunde