"Leonardo da Vinci" creează prietenii:

Liceeni italieni și români, colegi de bancă la Liceul Telecom

500

Articole de la același autor

În perioada 5 - 25 octombrie, 14 elevi ai Liceului "Edmondo de Amicis" din Roma au efectuat un stagiu de pregătire la Grupul Școlar de Electrotehnică și Telecomunicații Constanța, proiect denumit "Profesionalism și competențe - Întărirea profesionalismului tinerilor prin formarea de competențe europene". Pentru a marca sfârșitul vizitei la Constanța, liceenii italieni s-au întâlnit, ieri, cu prefectul Dănuț Culețu, în Sala Ovală a Prefecturii Constanța, unde s-au tras concluziile experienței de la malul mării.
Vizita tinerilor liceeni din Italia la Constanța s-a datorat parteneriatului dintre Grupul Școlar de Electrotehnică și Telecomunicații Constanța și SISTEMA DEURE (o rețea de școli din zona Romei care are ca obiectiv susținerea școlilor din Europa și promovarea de proiecte europene): "Am derulat mai multe proiecte în cadrul programului Leonardo da Vinci, care se ocupă cu formarea de competențe la standardele europene pentru liceenii din anii terminali", a spus prof. Gheorghe Gavrilă, directorul Grupul Școlar de Electrotehnică și Telecomunicații Constanța.
Cei 14 elevi din Italia, conduși de prof. Bruno Fontani, expert în proiecte europene, au derulat activități specifice celor două specializări pe care le dețin - tehnică dentară și informatică și tehnologia informației. Astfel, tinerii au participat la cursuri de pregătire culturală, lingvistică și pedagogică, dar și cursuri de specialitate facilitate de parteneriatele dintre instituția liceală și Facultatea de Medicină Dentară a Universității "Ovidius". De asemenea, elevii au vizitat
Histria și Portul Constanța, declarându-se foarte încântați de zonele vizitate, dar mai ales de deschiderea cu care au fost primiți de liceenii constănțeni.
Prefectul Dănuț Culețu i-a felicitat pe elevi, înmânându-le diplome și subliniind importanța educației în condițiile globalizării: "Cred că Europa poate să-și asigure un loc prioritar numai datorită oamenilor care pot face față competiției acerbe impuse de globalizare", a spus prefectul Culețu. De asemenea, el s-a declarat mulțumit de colaborarea dintre instituții, apreciind faptul că liceenii italieni și români au legat prietenii pe perioada șederii la Constanța: "Dincolo de relațiile economice și culturale, cele mai importante sunt relațiile umane. Între Italia și România există o afinitate pe care probabil că ați resimțit-o și sper să păstrați prieteniile pe care le-ați legat", a adăugat Dănuț Culețu.
Prof. Marian Sârbu, inspectorul școlar gene-ral, a fost, de asemenea, prezent la eveniment, având o altă abordare a colaborării româno – italiene. În acest sens, inspectorul și-a exprimat speranța că tinerii italieni și-au făcut o imagine reală despre România, pentru a depăși, astfel, stereotipurile referitoare la profilul românilor: "Poate că elevii italieni au crezut că România ar putea suferi de anumite defecte, dar sunt convins că imaginea aceasta s-a schimbat, acum, că au văzut că suntem o țară civilizată", a spus insp. Marian Sârbu.
Proiectul face parte din programul Leonardo da Vinci, iar vizita efectuată de grupul de elevi din Roma la Grupul Școlar de Electrotehnică este o premieră pentru regiunea Dobrogea.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8092 secunde