Liderii sindicali din învățământ se plâng la Victor Ponta

249
1
Cele trei federații sindicale din învățământul preuniversitar i-au transmis o scrisoare comună premierului Victor Ponta, prin care îi solicită adoptarea, în regim de urgență, a unor măsuri în lipsa cărora salariații din sistemul educațional ar putea declanșa, în perioada următoare, acțiuni de protest. 
"După cum, desigur, cunoașteți, nu doar salariații din învățământul preuniversitar, ci și copiii, elevii și părinții acestora au fost în ultimii ani victimele politicii aberante duse de fosta guvernare, care a promovat, în mod abuziv, o serie de acte normative emise fără consultarea partenerilor de dialog, cu efecte dezastruoase asupra actului educațional. Față de situația cu care se confruntă în prezent în special salariații din sistem - și nu numai - Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Învățământ «Spiru Haret» și Federația Educației Naționale apreciază că se impun, în regim de urgență, o serie de măsuri", se spune în scrisoare. 
O primă măsură propusă de cele trei federații sindicale vizează modificarea Legii Educației Naționale. Astfel, sindicaliștii propun modificarea nivelurilor sistemului de învățământ preuniversitar prin trecerea clasei pregătitoare de la învățământul primar la cel preșcolar și menținerea clasei a XI-a la liceu. Totodată, sindicaliștii susțin reînființarea școlilor profesionale. 
De asemenea, federațiile sindicale doresc modificarea componenței consiliului de administrație al unităților de învățământ, astfel încât ponderea personalului didactic și a personalului de conducere din unitate să constituie o majoritate simplă. Totodată, ei propun demararea unei reforme curriculare reale, prin modificarea de urgență a programelor, planurilor cadru și a manualelor școlare. 
O altă modificare a legii dorită de sindicaliști vizează consacrarea dreptului personalului didactic auxiliar de a beneficia de decontarea cheltuielilor de navetă. În plus, membrii celor trei federații solicită reintroducerea dispoziției referitoare la reducerea normei didactice de predare pentru cadrele didactice cu gradul didactic I și peste 25 de ani vechime în învățământ, fără diminuarea salariului. De asemenea, sindicaliștii cer reintroducerea unor drepturi referitoare la pensionarea personalului didactic, care erau prevăzute în legislația anterioară.


Comentează știrea

Martin sindicalistul
21 septembrie 2012
demagogie

S-o credeti voi,dlor lideri sindicali ca veti primi ceva de la Ponta si USL. Singura solutie este sa actionati in asa fel incat USL sa nu castige alegerile parlamentare.Masurile luate de PDL,desi nepopulare,au fost luate actionandu-se direct,fara promisiuni demagogice.In schimb USL nu poate face nimic decat sa =i minta pe toti.In 3 luni a distrus mai mult decat PDL in 4 ani.

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.7458 secunde