"Lista neagră" a școlilor care nu respectă drepturile elevilor

2423
5

Articole de la același autor

Deși au căpătat foarte multe libertăți în ultimii ani, elevii încă se mai plâng că nu le sunt respectate drepturile, că profesorii le poartă ranchiună dacă au curajul să conteste o notă și apoi sunt pedepsiți cu o notă mai proastă sau că nu le sunt luate în considerare opiniile. 


În urmă cu un an, Consiliul Național al Elevilor obținea una dintre cele mai mari victorii pentru elevii din România: aprobarea actului normativ ce reglementează drepturile și îndatoririle elevilor. La un an de la intrarea acestuia în vigoare, Consiliul Național al Elevilor a realizat un studiu din care a reieșit că Statutul elevului este încă departe de o integrare completă în practica școlară. 


De exemplu, aproximativ 54 la sută din elevii respondenți s-au confruntat cu ostilitate din partea profesorului atunci când au contestat o notă obținută la o evaluare scrisă, iar aproximativ 40 la sută din ei nu beneficiază de reducerea tarifului pentru transportul local în comun, în timp ce 28 la sută își simt pusă în pericol integritatea fizică sau morală. 


De asemenea, mai mult de un sfert din elevii care au participat la studiu au spus că au primit absență ca pedeapsă, iar dintre elevii care au acordat feedback-ul semestrial cadrelor didactice, doar aproximativ 13 la sută consideră că acesta a fost luat în considerare de către profesori. 


"Se poate observa că atitudinea ostilă a cadrului didactic asupra elevului este des întâlnită în școala românească, iar opinia elevilor nu este luată în considerare. În vederea soluționării problemelor semnalate de către elevii din România, Consiliul Național al Elevilor a venit cu o serie de propuneri, care sunt cuprinse în raportul la nivel național. Dintre acestea, amintim operaționalizarea Comisiei de Evaluare și Asigurare a Calității în școli, care, în majoritatea cazurilor, există doar pe hârtie, precum și realizarea unei fișe de feedback tipizată pentru evaluarea cadrelor didactice", precizează Ioana Băltărețu, președintele Consiliului Național al Elevilor. 


Cod de etică al profesorului 


Mai mult decât atât, aceștia își doresc activarea Consiliului Național de Etică, în componența căruia să fie prezenți și reprezentanți ai elevilor, precum și elaborarea unui cod de etică al profesorului. În același timp, ei propun întocmirea unei "liste negre" cu unitățile de învățământ care nu respectă principiul transparenței și care prin regulamentele de ordine interioară încalcă Statutul Elevului, precum și publicarea acesteia pe site-ul Ministerului Educației. 


"În calitate de reprezentanți ai elevilor, ne-am dorit să vedem care este situația respectării codului ce reglementează drepturile și obligațiile elevilor la nivel național și, în urma analizei rezultatelor, ne declarăm dezamăgiți de statisticile alarmante ce au fost înregistrate. În continuare, vom monitoriza atent respectarea Statutului Elevului la nivelul unităților de învățământ și vom iniția demersuri în vederea sancționării acelora care îl încalcă", mai spune președintele Consiliului Național al Elevilor.


Comentează știrea

irina
4 octombrie 2017
codul etic

Niciodata n-o sa fie respectat,daca se merge cu cadouri de mii de euro din partea unor parinti si restul care nu cotizeaza sunt rau vazuti,indiferent ca e liceu,scoala,exemple sunt destule

EU
4 octombrie 2017
SCOALA

Foarte bune propuneri,sa vedem ce se alege din ele ..!Aceste comisii si consilii sunt mai mult pe hartie,isi fac foarte greu treaba,in scoli domneste inca FRICA .!Profesorii trebuie sa fie modele pentru elevi si mai e mult pana acolo...sa-i trateze pe copii cu seriozitate,cu politete..Raman la parerea mea,pana nu o sa avem clase cu maximum 14-15 elevi,reformele nu sunt de ajuns.

Cineva
4 octombrie 2017
Acelasi

Pe cand lista neagra a elevilor care nu respecta drepturile profesorilor?numai sa instigati stiti si astia mici au numai drepturi,indatoriri ioc.Normal ca au ajuns sa bata profesori si sa injure ca la usa cortului,ca ei au numai drepturi.Democratie prost inteleasa.

ROMAN
4 octombrie 2017
CONSTATARE !

MAI SUNT CATEVA SAPTAMANI SI INVATZAMANTUL ROMANESC SI CEL CONSTANTZEAN, SERBEAZA HALLOWEENUL CEL DRACESC, PE HALLOWEENUL CEL DRACESC, CRESTINII NU TREBUIE SA-L SERBEZE SI CU ATAT MAI MULT COPIII / ELEVII, DEOARECE COPIII SUNT FIINTZE : INOCENTE, DRAGALASE, GINGASE, INGERI IN TRUP, PARINTZII II TRIMIT LA GRADINITZA SI LA SCOALA PENTRU A INVATZA CEEA ESTE : FRUMOSUL, GINGASIA UNEI ALTE FIINTZE, SENSIBILITATEA SI NU MONSTRUOZITATEA PE CARE LE-O INSPIRA HALLOWEENUL CU : DEMONI, VRAJITOARE, VAMPIRI.......... , PENTRU CA HALLOWEENUL, NU-I SARBATOARE CRESTINEASCA CI DRACEASCA , HALLOWEEN este o sărbătoare de origine celtică, HALLOWEEN este o sărbătoare împrumutată de câțiva ani buni și în România, care și-a câștigat repede adepți, mai ales că în noaptea de 31 octombrie cei care merg la petreceri se deghizează în zâne, prințese sau prinți, vampiri, vrăjitoare, mumii sau schelete. HALLOWEEN preluată astăzi de multe popoare din lumea occidentală, ea răspândindu-se în secolul al XIX-lea prin intermediul imigranților irlandezi din Statele Unite ale Americii. Sărbătoarea pe care o cunoaștem sub numele de Halloween a fost influențată, de-a lungul secolelor, de numeroase culturi. În Imperiul Roman era Ziua Pomona, la celtici era festivalul Samhain, iar la creștini Sărbătoarea Tuturor Sfinților. NOI, CRESTINI PRIN : BOTEZ / INCRESTINARE, CUNUNIE RELIGIOASA, ICOANELE CRESTINE ORTODOXE DIN SPATZIILE DE INVATZAMANT ( DACA OR MAI FI ICOANE IN CLASE, DACA NU LE-OR FI DOSIT UNII ALTZII ), FAMILIA TRADITZIONALA CRESTINA ORTODOXA, CRUCEA PURTATA LA GAT, ORI ASEZATA LA LOC VIZIBIL IN CLASELE ELEVILOR, DACA NU S-OR FI LEPADAT UNII ALTZII DIN INVATZAMANT DE HRISTOS, PENTRU CA NECREDINTZA, NECUVIINTZA SI FAPTELE URATE, AU ATRAS DUPA SINE URA DE NESTAVILIT IMPOTRIVA LUI DUMNEZEU, CA FAPTELE URATE SI NEPLACUTE CARE NU AU NIMIC IN COMUN CU CONDUITA MORALA, IUBIREA DE HRISTOS SI APROAPELE, ADICA ELEVII DE LA CLASA SA NU REPREZINTE UN NUMAR, ORI UN MOTIV DE REZOLVARE A INTERESELOR PERSONALE : MEDITATZII, CIUBUCAREALA SI MULTE ALTE FOLOASE NECUVENITE, DACA PARINTZII NU SE SUPUN CERERILOR UNORA ALTORA DIN INVATZAMANT, URMEAZA : CHINUNUL, IZOLAREA, DISCREDITAREA, DEFAIMAREA ELEVULUI RESPECTIV / ELEVILOR RESPECTIVI............. SI DE ACOLO INCOLO, MULTZI ELEVI NUMAI URMEAZA CURSURILE, ABSENTEAZA DE LA ORE, DE LA SCOALA ORI SUNT APATICI, SE AUTOIZOLEAZA, NUMAI DAU RANDAMENT SCOLAR, CA SUNT AGRESIVI, CA BAT COLEGII SI DUPA ACEEA NE INTREBAM, CE SE INTAMPLA CU SCOALA SI ELEVII SCOLII ROMANESTI, CAUZELE SUNT MULTE SI UNELE DINTRE CAUZE SUNT : SARBATORIREA HALLOWEENULULUI CEL DRACESC, CADRELE DIDACTICE CARE AU TRANSFORMAT CLASA IN PRAVALIE, LOC DE REZOLVARE A INTERESELOR PERSONALE SI ALTE CAUZE AR MAI PUTEA FI ENUMERATE ?!

ioana
4 octombrie 2017
acelasi

poate copilul dumitale are drepturi,in alte parti nu toti sunt in aceeasi galeata,numai cei ai caror parinti au dare de mana au drepturi ceilalti nu

Răspuns la: Acelasi
Adăugat de : Cineva, 4 octombrie 2017
Pe cand lista neagra a elevilor care nu respecta drepturile profesorilor?numai sa instigati stiti si astia mici au numai drepturi,indatoriri...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4153 secunde