LIVETEXT. NOI MONUMENTE AMPLASATE LA CONSTANŢA / "Personalitățile propuse s-au evidențiat prin importante contribuții la istoria orașului"

283

Articole de la același autor

La această oră, în sala Remus Opreanu a Instituției Prefectului are loc dezbaterea publică referitoare la amplasarea unor monumente noi în județul nostru.


UPDATE -  În sală sunt prezenţi: directorul Bibliotecii Județene IN Roman Constanța - prof. Angelo Mitchievici, Arh. Radu Cornescu, Lavinia Dumitrașcu, Delia Cornea (MINAC), scriitorul Ovidiu Dunăreanu, conf. univ. dr. Daniel Citirigă (Univ. Ovidius), Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice, Cristian Crăciun - Asociația Militarilor Veterani și Veteranilor cu Dizabilități, Mihnea Hagiu, vicepreşedintele Comunităţii Elpis, George Măndilă, consilier cabinet Primăria Constanţa (iniţiatorul proiectului).


UPDATE. Angelo Mitchievici a deschis dezbaterea, referindu-se la discuţiile care au avut loc până acum şi la identificarea locurilor unde ar putea fi amplasate. 


UPDATE. Conferențiar universitar dr. Daniel Citirigă, prodecanul Facultărții de Istorie din cadrul Universității Ovidius Constanța vorbeşte despre necesitatea amplasării unei statui a Regelui Carol. 




UPDATE.  Aurel Mototolea susţine importanţa unei statui a lui Constantin cel Mare. 


UPDATE. Angelo Mitchievici vorbeşte despre propunerea sa de a i se dedica scriitoarei Cella Serghi o statuie.


UPDATE. Arhitectul Şef al Primăriei Constanţa Dan Leu vorbeşte despre criteriile de alegere a amplasamentelor. 






UPDATE.  Arhitect Laura Tudosie afirmă, despre statuia Carol I, că cel mai bine ar fi expusă în locul Lupoaicei, iar cea din urmă să fie mutată în Piaţa Ovidiu.


xxx


La această oră, în sala Remus Opreanu a Instituției Prefectului are loc dezbaterea publică referitoare la amplasarea unor monumente noi în județul nostru.


Personalitățile propuse s-au evidențiat prin importante contribuții la istoria și dezvoltarea vieții orașului. Amplasamentele avute în vedere sunt situate în zona istorică a orașului. Printre criteriile care au determinat selecția lor se găsesc fezabilitatea, semnificația și prezența în vecinătate a unor edificii care să poată contribui semnificativ la obținerea unei imagini valoroase.
Propunerile sunt următoarele:
 
1. Împăratul Constantin cel Mare
 
Domnia lui Constantin a marcat o evoluţie interesantă a puterii imperiale. Epoca împăratului Constantin este epoca ascensiunii oficiale a creștinismului. Amplasamentul propus este situat pe strada Termele Romane, în vecinătatea Edificiului Roman cu Mozaic.
 
2. Regele Carol I, în apropierea statuii ce o întruchipează pe Regina Elisabeta
 
De numele lui se leagă proiectul de dezvoltare a orașului, cele mai importante edificii pe care le are Constanța sunt din perioada acestuia: Hotelul Carol I (astăzi, Comandamentul Marinei Militare), Cazinoul, Moscheea Regală Carol I, Catedrala Ortodoxă, Palatul Regal, Pavilionul Reginei. Amplasamentul propus este situat în Parcul Cazinoului, în vecinătatea promenadei de pe faleză, pe latura de Vest a scărilor de acces dinspre intersecția bulevardului Regina Elisabeta cu strada Termele Romane, în ansamblu cu statuia Reginei Elisabeta.
 
3. Regele Ferdinand, în vecinătatea Palatului Regal
 
Regele Ferdinand I, sau „Întregitorul de ţară”, a fost primul rege al tuturor românilor, suveranul sub domnia căruia s-a realizat Marea Unire din 1918, cel mai important act din istoria poporului român. Amplasamentul propus se află situat în interiorul spațiului verde cu perimetru triunghiular, determinat de bulevardul Tomis, strada Traian și strada Vasile Alecsandri.
 
4. Remus Opreanu
 
A rămas în istorie ca primul prefect al județului Constanța cunoscut pentru faptul că a susținut interesele Dobrogei chiar și după încheierea mandatului, în calitate de parlamentar. Amplasamentul propus este situat pe strada Traian, în apropierea unei alei de acces către sediul Consiliului Județean Constanța.
 
5. Cella Serghi, cât mai aproape de mare
 
Scriitoare reprezentativă pentru literatura interbelică și postbelică deopotrivă, dar și pentru scrisul feminin, Cella Serghi a introdus în memoria culturală românească spațiul dobrogean, cu precădere cel al Constanței natale și al Mangaliei. Amplasamentul propus este pe promenada falezei Cazinoului, în apropierea aripii de nord-vest a clădirii Cazinoului. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.5708 secunde