Începând de ieri,

Locuitorii comunei Agigea au acces gratuit la internet prin programul "Biblionet"

612
Locuitorii comunei Agigea au acces gratuit la internet prin programul
Primăria Agigea a lansat, ieri, Programul Național "Biblionet", program finanțat de Fundația "Bill și Melinda Gates" și gestionat, în țară, de Fundația IREX România în parteneriat cu Ministerul Culturii și Cultelor și cu Asociația Națională a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România. La evenimentul de ieri au participat primarul comunei constănțene Agigea, Cristian Cîrjaliu, viceprimarul Dan Chiru, o parte dintre consilierii locali și Ștefan Pleșoianu, coordonatorul proiectului "Biblionet" în județul Constanța, în vreme ce gazdă a evenimentului a fost Garofița Gâscă, bibliotecarul localității și, totodată, persoana care se va ocupa și de buna funcționare a proiectului.
Această inițiativă se derulează de trei ani în România după ce, timp de doi ani, ea a fost în faza de proiect pilot. În județul Constanța au fost implementate, potrivit declarațiilor lui Pleșoianu, 18 astfel de "Biblionet"-uri, dintre care unul chiar la Biblioteca Județeană "I. N. Roman". Prezent la evenimentul de ieri, gospodarul-șef, Cristian Cîrjaliu, a afirmat că se bucură de faptul că lansarea proiectului coincide cu sărbătorile de iarnă și, de asemenea, că "este doar începutul" seriei de realizări cărora intenționează să le dea viață până la finalul mandatului.
Ceea ce este esențial la acest proiect este că la "Biblionet" au acces gratuit toți locuitorii comunei, fapt care, susține coordonatorul său pe județul Constanța, "e un aspect important, mai ales în comunitățile rurale și în orașele foarte mici, unde posibilitatea găsirii informației în timp util se regăsește mai greu". "Serviciul «Biblionet» vine în sprijinul cetățenilor comunității, el se adresează oricărui cetățean și asta pentru că nu e ca o bibliotecă școlară", a adăugat Ștefan Pleșoianu.
Finanțatorii proiectului au dotat biblioteca publică din Agigea cu patru calculatoare, scanner, imprimantă și generatoare individuale pentru fiecare calculator. În ceea ce privește parteneriatul cu autoritatea publică locală, conform explicațiilor lui Pleșoianu, Primăria Agigea și-a luat angajamentul, pe termen lung, de a asigura funcționarea centrului în cele mai bune condiții, de a plăti lunar serviciile de inter-net, de a asigura securitatea echipa-mentului și, de asemenea, de a achita valoarea lunară a facturilor pentru utilitățile bibliotecii unde funcționează "Biblionet".
Lansarea de ieri a fost urmată de un moment artistic susținut de elevii Școlii cu clasele I-VIII "Ion Borcea", care au oferit celor prezenți o mostră din dansul popular românesc pentru ca, mai târziu, să interpreteze tradiționalele colinde de iarnă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.8135 secunde