Mai mare rușinea! Profesori de nota 1 la examenul de Titularizare susținut în Constanța!

6246

Articole de la același autor

Dacă elevii s-au prezentat onorabil la examenele naţionale, după doi ani şcolari bulversanţi, profesorii au avut rezultate mult mai slabe decât în anii trecuţi. Mai mult de jumătate dintre candidaţii de la Titularizare au obţinut note sub 7, ceea ce le va permite să ocupe doar un post de suplinitor. Aproape 10% din cei înscrişi au dat bir cu fugiţii în timpul probei, opt au fost eliminaţi pentru fraudă, iar câteva zeci de lucrări au fost anulate pentru că nu respectau metodologia.

Ministerul Educaţiei şi Cercetării a publicat, marţi, 27 iulie, la ora 10.00, rezultatele obţinute de cadrele didactice care au susţinut proba scrisă din cadrul concursului pentru ocuparea posturilor didactice din învăţământul preuniversitar – sesiunea 2021, înainte de înregistrarea contestaţiilor. Potrivit statisticii realizate la nivel naţional, rata notelor peste 7 obţinute de candidaţi este de 44,47%, în scădere faţă de rezultatele consemnate în ultimii patru ani. În 2020, rata a fost de 58,66%, în 2019 – 46,86%, în 2018 – 47,40%, iar, în 2017 – 45,73%. De asemenea, procentul notelor între 5 şi 7 este 35,49%, în creştere comparativ cu anul trecut, când a fost de 27,23%. Din promoţia curentă, doar 40% au obţinut note peste 7, iar 130 de candidaţi au obţinut nota 10, din care unul singur din Constanţa.

De altfel, în judeţul Constanţa, din cei 1.143 de candidaţi înscrişi, au rămas în concurs pentru ocuparea posturilor în învăţământul preuniversitar doar 796. Dintre aceştia, 206 au obţinut note între 1,01 şi 4,99, 294 au reuşit să ia între 5 şi 6,99 şi 296 au luat între 7 şi 9,99. Singura notă maximă a fost obţinută de Corina Iacovici, la disciplina Asistenţă medicală generală - maiştri instructori, care este deja angajată pe perioadă determinată, cu o vechime de nouă ani, dar fără grad didactic. Au fost şi punctaje mari, aproape de cele maxime, cu 9,80 la limba şi literatura română, la consiliere psihopedagogică, însă şi foarte multe note mici. La Educaţie fizică şi sport, unii candidaţi s-au prezentat jenant de nepregătiţi, reuşind să obţină doar note de 1,20 sau 2,35.

Jale la învăţătoare şi educatoare

Trist este că unii dintre candidaţii care au avut rezultate extrem de slabe lucrează în învăţământ pe posturi de suplinitori. Un candidat la disciplina Limba şi literatura română, care este deja angajat pe perioadă determinată şi care are studii universitare de licenţă, nu a reuşit să ia decât 2,50. Note foarte mici s-au înregistrat şi la matematică, unde cele mai multe punctaje sunt sub 7, nelipsind nici notele de 2 şi 3. Jalnică este şi stiuaţia la învăţământul primar şi la învăţământul preşcolar, unde, din nou, numeroase învăţătoare sau educatoare care sunt deja la catedră au obţinut note de 2 şi 3.



Urmează repartizările


În cursul zilei de miercuri, 28 iulie, până la ora 12.00, vor mai putea fi depuse contestaţii, la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, sau prin mijloace electronice. Rezultatele finale vor fi afişate marţi, 3 august, la IȘJ şi pe site-ul Ministerului Educaţiei.

Pentru a se angaja pe perioadă nedeterminată, adică să prindă un post de titular, candidații trebuie să obțină la proba scrisă minimum nota 7, iar pentru angajarea pe perioadă determinată, adică suplinitor, minimum nota 5. Proba practică și inspecția la clasă au fost eliminate pentru anul în curs prin OUG nr. 70/2020, aprobată prin Legea nr. 179/2020, cu modificările şi completările ulterioare, din cauza restricţiilor impuse de pandemia cu noul coronavirus.

Repartizarea candidaților pe posturile didactice de predare vacante publicate pentru angajare pe perioadă nedeterminată, în ordinea descrescătoare a notelor obținute la proba scrisă, va fi realizată în ședințe publice sau online, ce vor fi organizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean Constanţa, în zilele de 4 şi 5 august.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3031 secunde