Mâna Sfântului Apostol Toma vine, în premieră, la Constanța

291
1
Mâna Sfântului Apostol Toma vine, în premieră, la Constanța - manasfantului-1475411347.jpg

Articole recomandate

Astăzi, la ora 7.30, ÎPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va întâmpina, la Catedrala Arhiepiscopală "Sfinții Apostoli Petru și Pavel", o delegație a Bisericii Ortodoxe Elene, ce va aduce spre cinstire racla cu mâna Sfântului Apostol Toma, de la mănăstirea "Sf. Pantelimon" din Sfântul Munte Athos. Sfintele moaște vor rămâne la catedrala constănțeană până marți, 4 octombrie, ora 11.00. 


Mănăstirea "Sf. Pantelimon" a fost fondată în secolul XI de câțiva călugări veniți din Rusia (motiv pentru care poartă și supranumele de "Russikon") și rectitorită din temelii de către Domnitorul Moldovei Scarlat Calimah în anul 1765 (de aceea noua mănăstire poartă și numele de "Mănăstirea Calimahilor"). 


Printre ctitori, se regăsesc domnitorii Moldovei Ioan Mavrocordat, Constantin Racoviță și Grigorie Ghica. 


Spre sfârșitul secolului XIX, obștea mănăstirii număra peste 1.000 de călugări, de diverse naționalități: ruși, greci, sârbi, bulgari și români. Actualmente, aici viețuiesc 50 de monahi. 


Printre odoarele mănăstirii, se mai găsesc Capul Sf. Mc. Pantelimon, Capul Sf. Siluan Athonitul, o părticică din moaș-tele Sfântului și Dreptului Iosif (logodnicul Fecioarei Maria). 


Potrivit Sfintei Tradiții, Sf. Ap. Toma a propovăduit Evanghelia în India, unde a fost martirizat. În anul 232, moaștele Sf. Toma au fost mutate în orașul Edesa (Mesopotamia), iar la începutul secolului XIII, au ajuns în insula Chios, unde au fost împărțite, o parte ajungând în Apus, capul fiind, în prezent, la mănăstirea Sf. Ioan Teologul, din insula Patmos, iar una dintre mâini se află la mânăstirea "Sf. Pante- limon" din Athos.


Comentează știrea

Radu
3 octombrie 2016
Vai noua !

Este a opta mana a sfantului ... Trei sunt atestate in manastiri si biserici din Occident , trei la manastiri din Grecia si doua la biserici din Ucraina si Rusia . Este clar ca numitul sfant a fost de fapt un brav miriapod si care avand atatea brate , a luat mai mult decat a dat , fiind asemanator popilor si calugarilor ortodocsi din spatiul mioritic ...

Articole pe aceeași temă

Miercuri, 14 Septembrie 2016
Stire din Cultură-Educație : Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci
Sâmbătă, 10 Septembrie 2016
Stire din Cultură-Educație : Sfințire a picturii bisericii  din Ion Corvin
Pagina a fost generata in 0.4283 secunde