Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci

309
Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci - sarbatoareainaltarii-1473780489.jpg

Articole de la același autor

În calendarul ortodox, ziua de 14 septembrie este declarată sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, care aduce aminte de două momente importante din istoria lemnului Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Iisus Hristos.


Primul moment a fost înălțarea solemnă a Sfintei Cruci înaintea credincioșilor din Ierusalim, în data de 14 septembrie a anului 335, de către patriarhul Macarie, după ce lemnul Crucii a fost descoperit de către mama Sfântului îm-părat Constantin cel Mare, împărăteasa Elena.


Al doilea moment este tot o înălțare solemnă a lemnului Sfintei Cruci înaintea credincioșilor din Ierusalim, în ziua de 14 septembrie a anului 630, de către patriarhul Zaharia al Ierusalimului. 


Evenimentul a marcat recuperarea Sfintei Cruci de la perși, în anul 629, de către împăratul bizantin Heraclius, după ce perșii o luaseră ca pradă de război, la cucerirea Ierusalimului din anul 615. 


Sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci a avut la început un caracter local, dar până în secolul XI s-a generalizat în întreaga Biserică. Înălțarea Sfintei Cruci este zi de post, deoarece ne amintește de Patimile, Răstignirea și moartea pe Cruce a Mântuitorului.


Astăzi, de sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, începând cu ora 9, ÎPS Teodosie, Arhiepis-copul Tomisului, va oficia Sfânta Liturghie la mănăstirea Dervent. Apoi, ierarhul Tomisului va conduce o procesiune spre Izvorul Tămăduitor din apropiere, unde va avea loc slujba de sfințire a apei. 


Tot astăzi, începând cu ora 18, la Biserica "Sf. Împărați Constantin și Elena" din Constanța (situată pe str. Mihăilescu), ÎPS Teodosie va aduce o raclă cu moaștele Sfinților Constantin și Elena, Gheorghe, Dimitrie, Ciprian și Varsanufie, dar și o părticică din lemnul Sfintei Cruci, care vor rămâne în permanență la această parohie.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 10 Septembrie 2016
Stire din Cultură-Educație : Sfințire a picturii bisericii  din Ion Corvin
Sâmbătă, 09 Iulie 2016
Stire din Cultură-Educație : Hramul mănăstirii din Capidava
Pagina a fost generata in 0.5855 secunde