Medicul-poet Octavian Unc: "Este o nouă disecție, uneori, pe care o realizez cu cuvântul"

2932
Medicul-poet Octavian Unc:

Articole de la același autor

Și în Constanța, ca de altfel în restul țării, există oameni cărora, deși au la bază o cu totul altă meserie, le place să scrie, iar ce le iese din condei sunt adevărate opere de artă. 


Pe medicul chirurg Dumitru Octavian Unc îl întâlnim, zi de zi, în Spitalul Clinic Județean de Urgență Constanța, acolo unde salvează o mulțime de vieți, dar căruia îi place să-și aștearnă gândurile pe hârtie, ori de câte ori are ocazia, iar aceste momente nu sunt deloc rare, el publicând până la acest moment mai multe cărți. 
Cum se îmbină cele două pasiuni, cea de medic și dragostea pentru scris? Foarte simplu… Cu toate acestea, el nu se consideră un poet de profesie. 
"Am avut tot timpul teama veleitarismului și a ridicolului, atunci când faci ceva în care nu ești pregătit. Eu nu am făcut Filologie, dar îmi place să scriu. Pentru mine, a fost mereu doar pasiune și, la un moment dat, inspirație, un declic târziu, adevărat, deși mai cochetasem din adolescență cu versurile. Totuși, prima plachetă pe care am publicat-o a fost în anul 2001, pe la 40 și ceva de ani. De ce așa târziu? Din teama de a nu fi penibil și a nu fi considerat cel mai prost dintre chirurgii poeți. Cu toate acestea, anul trecut, pe 21 decembrie, am fost primit în Uniunea Scriitorilor din România, ceea ce mi-a adus, evident, bucuria faptului că nu este o chestie aranjată, nu este o chestie care se cumpără, ci au fost recunoscute niște sensuri pe care le-am căutat tot timpul în poezie", a declarat, pentru "Cuget Liber", dr. Dumitru Octavian Unc. 


Cum se îmbină poezia cu medicina 
El consideră că, dincolo de frământările și greul cazurilor pe care le întâlnește în cursul zilei, vine contrabalansarea literară, care îi aduce nu doar liniște, dar și putere. 


"Este o nouă disecție, uneori, pe care o realizez cu cuvântul și un alt mod de a vedea viața, sperând în lucruri care țin de optimism, de dragoste, de altceva, decât de o patologie chirurgicală", a subliniat cadrul medical. 
Ultima sa lucrare, apărută de curând, "Cânturile Dobrogei", vorbește despre cât de minunat este ținutul în care locuim. Autorul spune că lui i-a plăcut în vremea, când încă trăia, Ion Alexandru, poet, publicist și eseist. Acesta a avut o serie de poezii pe care le-a cuprins în niște volume intitulate "Imnele Transilvaniei", "Imnele Moldovei", "Imnele Maramureșului", "Imnele Olteniei". 


"M-a frapat faptul că lipsește Dobrogea și atunci am început să mă documentez, dacă există vreo carte dedicată Dobrogei. Poezii, poeme, există de mult timp, însă poezii doar răzlețe. Chiar și în perioada comunistă, am găsit câteva ode, în stilul de atunci, pentru Dobrogea, dar un volum întreg care să aibă această tematică nu a existat și atunci m-am gândit să scriu această carte. Mi-am propus această temă, de preaslăvire a Dobrogei și un fel de călătorie, inclusiv în timp, pe diferite zone ale Dobrogei. În felul acesta, propunându-mi un itinerar poetic, am reușit să scot aproape 70 de poezii, dedicate Constanței, Mangaliei, pentru mare, pentru Jurilovca, pentru Deltă, pentru Tropaem Traiani, pentru timpurile de altădată etc.", a adăugat medicul-poet. 


XXX 
Președintele Uniunii Scriitorilor din România - filiala Constanța, Angelo Mitchievici, spune despre această carte că se mișcă atât pe circumferința, cât și în interiorul unei regiuni, este o poezie în cel mai bun sens al cuvântului, revendicând un loc anume, cel cuprins între Dunăre și Mare, Dobrogea. 


"Dumitru Octavian Unc încearcă să înalțe în marele gol scitic un edificiu mitic, dar acest fapt nu este de ajuns, de aceea istoria locului care coboară în cântec este mai mult una muzeală, mai mult una a obiceiurilor, o etnografie lirică și nu una care se lasă sculptată din marmura marilor figuri istorice. Poemele din acest volum reprezintă, în mod simbolic, o întoarcere acasă. De unde? Răspunsul la această interogație pe care volumul îl oferă iese din cadrul lui, chiar dacă prin ricoșeu îl tematizează", a completat scriitorul. 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 06 Decembrie 2019
Stire din Cultură-Educație : Lansare de carte, la Constanța
Pagina a fost generata in 0.3331 secunde