Mirciștii cuceresc spațiul NASA

1888
Zilele Colegiului Național "Mircea cel Bătrân" (CNMB) au prilejuit, săptămâna aceasta, o serie de activități menite a celebra instituția cu o istorie de peste 100 de ani.

Elevii CNMB, din nou premiați de NASA
În acest context, elevii mirciști care au câștigat semifinala europeană a concursului organizat de NASA, "International Space Settlement Design Competition", ediția a XV-a, au fost premiați pentru proiectul lor chiar de Alexandru Mironov, președintele Fundației pentru Stimularea Creației Tehnico - Științifice "Spiru Haret".
Astfel, șase echipe de câte 12 elevi, membri ai Centrului de Cercetări al Elevilor din cadrul Fundației Academice "ALUMNI" a Colegiului Național "Mircea cel Bătrân" din Constanța au participat la acest concurs științific. Sub îndrumarea profesorului Ion Băraru, ei au realizat proiectul unei stații spațiale din jurul Pământului, care să aibă capacitatea de a susține 18000 de oameni. Premiul întâi a fost adjudecat de către echipa BETA, alcătuită din 11 elevi ai CNMB și o elevă a Liceului Internațional
de Informatică. Aceștia sunt: Băbeanu Alexandru, Burceanu Gabriel, Caranica Mihai, Căpîlnașiu Adela, Cherciu Claudiu, Crețu-Stancu Mircea, Memet Sevda, Necșulescu Maria, Petrică Gabriel, Reșit Iren, Toporău Daiana, Vasile Marina. Succesul nu este ceva nou pentru mirciști, întrucât recent, șase dintre aceștia, sub denumirea "Dacia’s", au câștigat marele premiul la un alt concurs organizat de NASA.

"Notați-vă toate ideile, oricât de nebunești"
Festivitatea de premiere a câștigătorilor a fost precedată de o conferință de presă susținută de directorul CNMB, Vasile Nicoară, și prorectorul Universității "Spiru Haret", Olga Duțu. Invitații de onoare au fost Alexandru Mironov, fostul ministru al Tineretului și Sportului, colaboratoarea acestuia, Adriana Gheorghe, Cristian Român, redactor-șef al Revistei Știință și Tehnică, și Marian Sârbu, Inspectorul Școlar General.Directorul CNMB a lăudat realizările liceenilor, prevăzându-le un viitor științific strălucit: "S-a creat acel cumul de inteligență, energie și pasiune care a dus la aceste succese. Cu siguranță vor umple instituțiile științifice în anii viitori", a spus prof. Nicoară. Conferința a fost și un prilej de rememorare pentru inspectorul general, care și-a exprimat regretul de a fi ratat șansa pe care a avut-o în tinerețe, aceea de a fi membru al cercul de Science Fiction din Craiova, club condus de Alexandru Mironov. De asemenea, el s-a arătat de partea activităților extrașcolare, precizând că "elevii sunt mai câștigați dacă întreprind astfel de activități". El i-a încurajat pe tinerii oameni de știință să își valorizeze toate ideile, indiferent de cât de controversate ar părea: "Notați-vă toate ideile, oricât de nebunești, pentru că s-ar putea să aveți dreptate", a spus ispectorul.

Evoluția fizicii va salva planeta
Alexandru Mironov a vorbit despre importanța fizicii, despre viteza cu care evoluează știința și despre nivelul de tehnologizare înaltă la care va ajunge în curând lumea. De asemenea, și-a exprimat entuziasmul față de un proiect prezentat anul trecut în cadrul unui forum mondial de știință. Proiectul respectiv își propunea ca obiectiv salvarea planetei prin construirea de centrale în deșert care să asigure energie la nivel mondial. Este vorba despre centrale solare care transformă fotonii în energie. Nu i-au scăpat din vizor nici premianții, pe care i-a încurajat să-si continue cercetările: "Voi vă veți ocupa în continuare cu realitatea, dar încercați să vă păstrați și copilăria", a spus Mironov.
Nu au lipsit nici filmele despre viitor. Astfel, Cristian Român, a avut o prezentare video despre roboții trimiși pe planeta Marte și un clip despre o misiune lunară. Redactorul și-a exprimat nemulțumirea legată de recenta teorie a conspirației, conform căreia omul nu ar fi ajuns în realitate pe Lună: "Există un război împotriva științei, generat de ipoteza că că aselenizarea nu s-ar fi întâmplat niciodată", a spus acesta.

Din competiție în competiție…
Premiul nu este de ordin financiar, ci constă în oportunitatea celor 12 echipe finaliste de a merge la sediul NASA, unde vor fi grupați în câte trei echipe și vor intra într-o nouă competiție. Ei vor realiza un alt proiect, timp de trei zile, dar vor putea să viziteze și centrul spațial. Profesorii îndrumători nu vor avea voie să îi ajute, ci doar să le semnaleze eventualele greșeli științifice. După finalizarea proiectului, arbitrii vor citi lucrările și vor alege echipa câștigătoare. Mirciștii vor merge la NASA în perioada 23-31 iulie.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7227 secunde