Mobilierul pentru clasa pregătitoare - bani aruncați pe fereastră?

861
Mobilierul pentru clasa pregătitoare - bani aruncați pe fereastră? - clasapregatitoare-1340038296.jpg
Pentru cei aproximativ 130.000 de elevi estimați să intre în clasa pregătitoare din cadrul școlilor începând cu anul 2012-2013, Ministerul Educației a alocat aproape 6 milioane de euro. Aceasta în condițiile în care, cu exact o lună în urmă, pe 20 mai, ministrul Liviu Pop a blocat o licitație în valoare de 26 de milioane de lei, în urma căreia trebuia să se achiziționeze mobilier pentru clasa pregătitoare.

El nu înțelegea care este utilitatea clasei pregătitoare, dar adăuga că aceasta nu mai poate fi desființată având în vedere că înscrierile s-au încheiat pe 18 mai.

"Nici eu n-am înțeles. Am moștenit-o de la foștii miniștri. Clasa pregătitoare nu mai poate fi desființată".

Iar actualul prim-ministru Victor Ponta plusează: "Dacă de la anul vom păstra sau nu clasa pregătitoare, asta este o decizie pe care o luăm în urma unei analize mult mai serioase. Opțiunea noastră a fost că era bine să nu se facă, dar din momentul în care s-a făcut, prejudiciul era mult mai mare pentru copii și părinți să le spui că s-au înscris degeaba. A fost o decizie pragmatică".

Aproape 1 milion de lei pentru Constanța

Și cu toate aceste declarații, prin Ordinul MECTS nr. 4310/2012 au fost repartizate cele 26 de milioane lei necesare dotării cu mobilier școlar a unităților de învățământ preuniversitar de stat, pentru clasele pregătitoare, în anul 2012.

Pentru cei 4.756 de elevi estimați a intra la clasa pregătitoare din toamnă, județului Constanța i-au fost alocate 949.200 lei. Din totalul celor 129 de unități școlare, 35 sunt din municipiul Constanța, unitatea cu necesarul cel mai mare fiind Școala "Gheorghe Țițeica".

Achiziția publică se realizează de către unitățile de învățământ cu respectarea prevederilor OUG 34 privind atribuirea contractelor de achiziție publică, cu modificările și completările ulterioare.

"Să dăm posibilitatea copiilor să crească!"

Întrebată dacă nu cumva aceste fonduri, având în vedere afirmațiile celor doi, constituie bani aruncați pe geam, prof. Maria Moga a declarat pentru "Cuget Liber": "Cu toate că sunt inspector pe învățământ preșcolar, trebuie să vă spun că și colegele mele au ajuns la concluzia că s-a schimbat nivelul de cultură. Preșcolaritatea nu trebuie să ajungă cât ciclul primar. Educatoarele nu știu cum să le mai capteze atenția copiilor care s-au săturat de jocuri și își doresc ceva mai mult. De aceea, eu sper ca această clasă pregă-titoare în cadrul unităților școlare să aibă continuitate. Mai știu că unii părinți au fost afectați de faptul că nu mai au cu cine să-și lase copiii după-amiază, dar poate se va găsi o soluție și pentru această problemă".

Nu ne mai rămâne decât să așteptăm cum va decurge primul an de clasă pregătitoare, ținând cont de faptul că investițiile ministerului se referă strict la băncuță și scăunel. Ce vor face micuții care nu ajung la chiuvetă sau la toaletă, probabil că vom asista la veșnicele "sponsorizări" ale părinților, pentru binele copiilor lor.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2919 secunde