Mobilizare la Liceul "Dimitrie Leonida" din Constanța. Fac echipamente de protecție pentru medici

2360

Articole de la același autor

Deși cursurile sunt suspendate, iar acum este și vacanță, la Liceul Tehnologic "Dimitrie Leonida" se lucrează de zor. Cadrele didactice s-au mobilizat și au mobilizat și elevii și s-au apucat de construit viziere pentru medici. Deja câteva zeci au fost livrate în mai multe unități sanitare, iar munca este de-abia la început.



În plină pandemie de coronavirus și criză de echipamente de protecție pentru personalul medical, doi profesori de la Liceul Tehnologic "Dimitrie Leonida" din Constanța au venit cu ideea de a da o mână de ajutor și de a confecționa viziere, cu ajutorul imprimantelor 3D. Au început cu două dispozitive, au perfecționat programul, apoi au mai împrumutat încă unul și acum lucrează non-stop și livrează măștile în întreg județul.

"La nivelul liceului nostru, avem un cerc de robotică, unde sunt înscriși atât elevi ai unității noastre de învățământ, cât și din alte licee. Provocați de colaboratorii noștri de la Asociația Nație prin Educație, care organizează anual competiții de robotică, având două imprimante 3D, am demarat această acțiune. Pe parcurs, ne-am mai perfecționat și deja am oferit peste 50 de astfel de viziere", a declarat, pentru "Cuget Liber", directorul Liceului "Dimitrie Leonida", prof. Monica Drăgușilă.

Aceasta ne-a povestit cum prima imprimantă 3D a fost construită, în cadrul cercului de robotică, din elemente reciclate de la imprimante normale vechi. Ulterior, elevii au printat piesele pentru cea de-a doua imprimantă și au asamblat-o.

"Coordonatorul acestui cerc și creierul echipei este profesorul Marius Dumitrescu. Între timp, am mai primit o imprimantă de la Liceul «Dragomir Hurmuzescu» din Medgidia, iar acum lucrăm la trei aparate. Când am rămas fără acel filament special, cu care se fac vizetele, am sunat pe unde știam și am primit sprijin din partea Școlii nr. 18 «Jean Bart». Este un efort comun", a mai spus directorul liceului.

Vizierele au fost apoi distribuite medicilor de familie, la Centrul de Permanență de la Cumpăna, la Independența, la secția de Hemodializă din cadrul Spitalului Județean Constanța și la Spitalul Militar.

"Este normal să facem astfel de gesturi!"

Pe profesorul Marius Dumitrescu l-am prins la telefon în timp ce supraveghea imprimantele puse la lucru. Ne-a povestit că realizarea unei viziere durează aproximativ trei ore și 10 minute, după ce, la început ajungea chiar și la șase ore.

"Am reușit să facem niște modificări și am scăzut timpul de printare. Imprimantele nu merg la o viteză foarte mare, pentru că sunt confecționate din echipamente vechi, dar își fac treaba bine", ne-a relatat coordonatorul echipei.

Alături de profesorul Marius Dumitrescu, lucrează în această perioadă și profesorul de mecanică Ion Înaltu, care participă la montarea părților și finisarea vizierelor. Profesorul Înaltu este cadru militar, face parte din echipele care asigură ordinea publică pe perioada stării de urgență și este încadrat la plata cu ora la Liceul "Dimitrie Leonida". Însă, după își face datoria pe stradă, vine la atelier și ajută la realizarea măștilor.

"Din păcate, nu putem să implicăm mai mult elevii în această activitate, pentru că nu ne putem reuni la școală, dar le-am dat de lucru pentru acasă, să realizeze pașii tehnologici, să realizeze și ei astfel de viziere, chiar dacă nu le vor folosi niciodată. Măcar așa sunt lângă noi. Au înțeles că este vorba despre un scop umanitar și s-au implicat foarte mult", a mai spus prof. Marius Dumitrescu.

Potrivit acestuia, în prezent, realizează măști pentru secția de Terapie Intensivă din cadrul Spitalului Medgidia.

"S-a dus vestea și tot primim solicitări. Din păcate, acesta este ritmul și încercăm să facem cât mai multe posibil. Directorul liceului se ocupă de distribuirea vizierelor, ne-am împărțit atribuțiile. Este normal să facem astfel de gesturi în această perioadă. Este o picătură într-un ocean ceea ce realizăm noi, dar sperăm că putem ajuta pe cineva", a completat cadrul didactic. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 1.3862 secunde