Modificări la Evaluarea Națională. Gata cu diferențele mari de notare, la contestații!

12257
Modificări la Evaluarea Națională. Gata cu diferențele mari de notare, la contestații! - fotofondevaluareanationala-1567356196.jpg
Îi așteaptă un an greu pe elevii de clasa a VIII-a. Aceștia se pregătesc de Evaluarea Națională și admiterea la liceu. Chiar dacă examenele par încă departe, pregătirea nu trebuie lăsată pentru ultimele luni. 


Ministerul Educației Naționale a anunțat calendarul Evaluării Naționale 2020, dar și unele modificări în ce privește notarea lucrărilor contestate și recorectate. Ordinul de ministru care conține metodologia de organizare și desfășurare a Evaluării Naționale pentru absolvenții clasei a VIII-a, în anul școlar 2019 - 2020, a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 712/29 august 2019 și pe site-ul Ministerului Educației. 


Principalul element de noutate îl reprezintă intervenția asupra modalității de soluționare a contestațiilor cu scopul de a optimiza procesul de evaluare. Mai exact, "în cadrul etapei de soluționare a contestațiilor, după încheierea evaluării lucrărilor, notele acordate după reevaluare sunt comparate cu cele acordate în etapa de evaluarea inițială. În situația în care se constată o diferență de notare mai mare de 1 punct, în plus sau în minus, între nota de la evaluarea inițială și cea de la contestații, președintele comisiei de contestații numește o a treia comisie formată din alți doi profesori cu experiență, alții decât cei care au evaluat inițial lucrările în centrul de contestații". 


Anterior intrării în vigoare a noii metodologii era luată în considerare o diferență de 1,5 puncte. 
De asemenea, este inclusă în mod explicit în metodologie precizarea că Regulamentul (UE) 2016/679 - Regulamentul general privind protecția datelor (GDPR) se aplică în mod corespunzător. 


Trei zile de examene, în iunie 2020 
În ce privește calendarul Evaluării Naționale 2020, formula de desfășurare a probelor scrise este asemănătoare celei de anul acesta. Astfel, proba scrisă la limba și literatura română va avea loc pe 15 iunie 2020, față de 18 iunie, cum a fost în 2019. Proba scrisă la matematică este programată pe 17 iunie, iar proba scrisă la limba și literatura maternă, pentru elevii care au studiat această disciplină, se va desfășura pe 18 iunie 2020. 


Afișarea primelor rezultate este prevăzută pentru data de 22 iunie, până la ora 12.00, procedură urmată de înregistrarea contestațiilor, între orele 14.00 și 20.00. Examenul se va încheia în data de 27 iunie, cu afișarea rezultatelor finale. 
Înscrierea absolvenților clasei a VIII-a în vederea participării la Evaluarea Națională se face în perioada 2 - 5 iunie 2020. Conform ordinului de ministru privind structura anului școlar 2019-2020, cursurile pentru clasa a VIII-a se vor încheia vineri, 5 iunie 2020. 


Media generală obținută de candidații care susțin Evaluarea Națională intră în alcătuirea mediei de admitere în învățământul liceal de stat, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu. Metodologia și calendarul admiterii se aprobă prin ordin separat.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.1843 secunde