Moment aniversar pentru revista Pontica. Ce descoperiri cuprinde publicația

339
Moment aniversar pentru revista Pontica. Ce descoperiri cuprinde publicația - pontica2-1521039240.jpg

Articole de la același autor

Au mai rămas doar câteva zile până la lansarea volumului aniversar Pontica 50, publicație tradițională cu apariție neîntreruptă din 1968 până astăzi. Evenimentul va avea loc, luni, 19 martie, începând cu ora 12.00, la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC).

Pentru renumita instituție de cultură, acesta este un moment extrem de important. Menționăm că de-a lungul celor cinci decenii, arheologii constănțeni au făcut, în mod continuu, descoperiri importante, iar multe dintre ele apărând și în această publicație. Practic, de 50 de ani, muzeul nu doar că strânge și conservă cât se poate de bine mărturiile trecutului nostru, dar încearcă să le și publice, din când în când.

Cum spuneam, volumul Pontica 50 marchează împlinirea a 50 de ani de apariție constantă a publicației constănțene. În jumătate de veac, spun reprezentanții MINAC, revista "Pontica" a devenit, împreună cu sesiunea internațională cu același nume, cartea de vizită a activității științifice a muzeului. Mai mult decât atât, numerele apărute ajung în fiecare an în bibliotecile a peste 200 de instituții prestigioase de specialitate din străinătate, precum institute de arheologie, universități, muzee și este indexată în baze de date internaționale.

Recunoașterii internaționale i se alătură cea națională, "Pontica" fiind una dintre puținele publicații longevive și de valoare pentru domeniul arheologiei și istoriei spațiului dintre Dunăre și mare, catalogată în categoria B în sistemul CNCS.

"Anniversaria", secțiunea care deschide numărul 50, evocă momente din istoria Sesiunii și revistei "Pontica". Următoarele secțiuni cuprind studii valoroase privind istoria și arheologia spațiului danubiano-pontic, grupate în mai multe arii tematice: "Historica" (culte pre-romane în zona Mării Negre, istorie militară și creștină în perioada bizantină timpurie și elemente de cartografie și geografie istorică în perioada bizantină), "Archaeologica" (preistorie, ceramologie, arheologie funerară, piese din metal și prelucrarea lor în perioadele romano-bizantină și medievală), "Epigraphica" (epigrafie amforică, inscripții grecești și latine inedite, dar și unele publicate anterior și revizuite). Apoi, urmează "Auxiliaria" (aplicarea metodologiei pluridisciplinare în arheologie, analize ADN și implicația pe care o au în cercetarea istorică, noi proiecte de cercetare și metode de restaurare), "Nomismata" (istorie monetară în perioadele elenistică, medievală și modernă).

Volumul se încheie cu o serie de recenzii ale unor lucrări de specialitate recent publicate, cu lista noilor intrări în biblioteca muzeului, precum și texte biografice, despre și în memoria celor care au părăsit scena arheologiei românești în anul care a trecut.

O secțiune separată, "Honorifica Verba", este dedicată arheologului constănțean Gheorghe Papuc și omagiază activitatea sa, de peste 40 de ani, în cadrul MINAC.

Tipărit în condiții tehnice de calitate, volumul, care numără 693 de pagini, cu ilustrații alb/negru și color, se adresează unui public larg avizat, doritor să cunoască istoria și arheologia spațiului danubiano-pontic și egean.

"În domeniul arheologiei, istoriei vechi și istoriei medievale, revista «Pontica» este una dintre cele mai importante reviste științifice din România. De-a lungul anilor, din «Pontica» am aflat informații referitoare la cele mai importante descoperiri arheologice dobrogene, din ultima jumătate de secol. În această revistă am publicat și eu câteva studii, în anii trecuți, până am început să-mi public rezultatele cercetărilor în volumele științifice pe care le-am coordonat împreună cu alți colegi. Interesant, pentru mine, este și faptul că primul număr al revistei a apărut în 1968, anul în care m-am născut și eu. Prin urmare, anul acesta, când toți românii sărbătoresc centenarul desăvârșirii unității naționale, eu și revista «Pontica» sărbătorim semicentenarul", a declarat, pentru "Cuget Liber", Sorin Colesniuc, directorul MINAC, care urmează a fi validat pe funcție luna aceasta.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4881 secunde