Monede dacice din aur furate de la Sarmisegetuza, recuperate din Irlanda

219
Două monede dacice din aur de tip Koson furate din situl arheologic Sarmizegetusa Regia au fost recuperate la Dublin de procurorii Parchetului Curții de Apel Alba-Iulia și vor fi repatriate astăzi în România, urmând să intre în colecția Muzeului Național de Istorie.
Procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba-Iulia au recuperat cele două monede din aur de tip Koson (43-42BC), prin cooperare judiciară internațională cu autoritățile din Republica Irlanda, informează Ministerul Public.
Monedele au fost indisponibilizate după expunerea la o licitație publică ce a avut loc în 18 februarie 2011, organizată de o casă de licitații din Dublin.
Indisponibilizarea monedelor a declanșat un proces judiciar complex și de durată ce a avut loc în fața instanțelor irlandeze, având ca obiectiv stabilirea apartenenței juridice și restituirea monedelor statului român.
Atașatul de Afaceri Interne al Ambasadei României la Dublin a monitorizat permanent dosarul în parcurgerea etapelor și a termenelor stabilite de către instanțele irlandeze până în 25 iulie 2011, când instanța a dispus restituirea monedelor statului român, acestea urmând a fi depuse la Muzeul Național de Istorie a României.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) salută decizia autorităților judiciare irlandeze prin care s-a dispus restituirea unor bunuri de patrimoniu aparținând statului roman.
Artefactele aparțin tezaurelor sustrase, în perioada 1998 - 2007, din situl arheologic Sarmizegetusa Regia, județul Hunedoara, clasat monument istoric pe lista monumentelor UNESCO, a precizat Ministerul Public.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Vineri, 27 Iulie 2012
Stire din Cultură-Educație : 27 iulie, Sfântul Pantelimon
Pagina a fost generata in 2.0775 secunde