Monument ignorat în Constanța: Geamia Hunkiar

532
Monument ignorat în Constanța: Geamia Hunkiar - geamiahunkiar6-1331761528.jpg
Construită de către Sultanul Abdulaziz în 1868, Geamia Hunkiar din Constanța plutește peste zona centrală a vechiului oraș.

Geamia Hunkiar s-a numit la început Azizye, apoi i-a fost atribuit numele pe care îl poartă și astăzi: "Hunkiar". În timpul primului război mondial geamia a suferit distrugeri și a fost renovată. Între 1940-1993 nu a putut fi folosită pentru rugăciune.
Construcția este făcută din piatră cioplită de meșterii pietrari turci, iar zidurile au o grosime de 85 cm. Arhitectura corpului geamiei este una simplă în stil otoman cu învelitoare din olană în patru ape.
Monumentul se caracterizează prin simplitate, fiind construit în stil maur, cu sanctuarul în formă pătrată. Interiorul păstrează aceleași caracteristici ale ornamentației orientale. Zidăria este din piatră, iar minaretele nu au ferestre, ci doar o scară interioară prin care se accede la balconul cu rol ceremonial. Sus se încinge cu un ceardac îngust și se acoperă cu o turlă țuguiată și verde, ca o chivără.
Seara, după apusul soarelui, întreaga zonă se umple de strigătele rugăciunii venite prin cerdacurile minaretelor.
Pe oamenii locului nu-i mai impresionează pentru că s-au obișnuit cu spectacolul, însă pe turiștii veniți în vizită în centrul vechi al orașului nostru, cu siguranță îi va opri în loc solemnitatea acestor rugăciuni.
Enoriașii care calcă pragul geamiei au un ritual respectat cu mare strictețe: nu intră în geamie decât după ce s-au descălțat de pantofi, lăsându-și la ușă încălțările, și apoi, pășind timid numai în ciorapi își aștern pe jos batiste și se așează cu evlavie în întâmpinarea rugăciunii.

Am uitat ce înseamnă să vizităm un monument istoric?
Deși se află pe Lista Monumentelor Istorice a Direcției județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național Constanța, se pare că sunt puțini cei ce vizitează Geamia Hunkiar.
Potrivit imamului Osman Negeat, "la geamia Hunkiar nu vin decât enoriașii, nu este vizitată de nimeni altcineva, deoarece nu sunt interesați. Există la Marea Moschee un program de vizită, însă aici cu siguranță nu vor da buzna curioșii", ne-a declarat imamul Osman Negeat.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5738 secunde