Cultura constănțeană în pericol: sălile de teatru sunt goale

3377
18
Cultura constănțeană în pericol: sălile de teatru sunt goale - danielavladescu-1331761303.jpg

Articole de la același autor

Spectacolele de teatru nu mai umplu nici măcar o sală pentru o reprezentație, deși în Constanța se găsesc bilete la prețuri foarte mici față de alte orașe din țară. Spectacolele de companie bucureștene nu reușesc să cucerească publicul tomitan, dovadă că unul dintre spectacolele programate pentru această perioadă a fost amânat pentru a doua oară. La mijloc nu e lipsa banilor, ci lipsa de interes.

Vremurile în care spectacolele de balet umpleau sălile până la refuz par să fi apus la Constanța, iar acest lucru nu este cauzat neapărat de înrăutățirea situației financiare a publicului, ci mai degrabă de o supraîncărcare a pieței constănțene. Pe sistemul "două paie la trei măgari", cele trei principale instituții culturale ale Constanței, Casa de Cultură a Sindicatelor, Teatrul de Stat și Teatrul Național de Operă și Balet "Oleg Danovski" Con-stanța, se luptă să atragă același public, care nu este nici numeros, nici cu dare de mână încât să meargă la toate spectacolele care se organizează într-o săptămână la cele trei instituții menționate. Dacă în aceeași seară sunt programate un concert și un spectacol de teatru, cel din urmă pierde rușinos spectatori în favoarea distracției pe care o furnizează artiștii "la modă". "Suntem susținuți momentan de Ministerul Culturii, însă piața constăn-țeană este aceeași. Oamenii nu au timp să vină la mai multe spec-tacole pe săptămână, mai ales dacă la alte instituții vin în același timp artiști mari. Noi ne bucurăm dacă vin și la noi măcar o dată pe săptămână. Piața este saturată de spectacole de la București, sunt prea multe", a declarat, pentru Cuget Liber, Daniela Vlădescu, manager al Teatrului Național de Operă și Balet "Oleg Danovski" Constanța.


Când e vorba de teatru, constănțenii sunt "pe lângă"
Teatrul este și gazda specta-colelor de companie venite de la București, precum "Sex on da bici", programat pentru 19 martie, și "Doamna și specialistu’" repro-gramat deja de două ori, acum pentru data de 30 aprilie, din cauză că biletele nu se vând, indiferent ce distribuție este sau cât de puțin costă biletul. Un bilet la un spectacol de teatru la "Oleg Danovski" nu costă mai mult de 25 de lei, un preț foarte mic față de cel cu care este obișnuit publicul din București, acolo unde un bilet poate ajunge chiar și la prețul de 100 de lei.
"Prin indolență, oamenii au ajuns să nu mai dea atâta importanță vieții culturale. Din păcate, este mult mai ușor să distrugi o tradiție, cum este tradiția culturală a Constanței, decât să construiești una nouă. Oamenii au alte valori acum decât bunătatea pe care ți-o poți însuși prin participarea la un spectacol de balet sau de teatru, iar acest lucru este trist", ne-a spus Daniela Vlădescu.
Constănțenii nu refuză specta-colele de teatru pentru că sunt prea scumpe, ci pentru că nu îi mai interesează. În afară de un public constant al spectacolelor organi-zate la "Oleg Danovski", care nu este deloc numeros, mulți iubitori de cultură nu prea există în rândul tineretului. "Oamenii nu mai știu ce este și nu mai sunt doritori. Majo-ritatea celor care vin la teatru sunt oameni rasați, mai în vârstă, dar încercăm să atragem și studenții, și elevii...Și pensionarii beneficiază de prețuri mai mici, dar nu îi putem aduce cu forța", a declarat Daniela Vlădescu.

Constanța - București, 1 - 0
Deși sunt organizate în zile în care nu există alte evenimente culturale, de obicei în zilele de luni și marți, atunci când agenda teatrelor este liberă, sălile nu se umplu niciodată.
Bucureștenii vin la noi să testeze piața, dar biletele se vând în număr atât de mic la spectacole încât nici nu își pot amortiza investiția. "Au de plătit chiria teatrului, hotelul, trebuie să susțină propriile lor cheltuieli. Dacă biletele nu se vând, nici nu se mai merită să vină până aici. De aceea, spectacolele se reprogramează, în speranța că poate se vând minim 200 de bilete, ca să poată măcar să își recu-pereze investiția", a mai adăugat Daniela Vlădescu.



Comentează știrea

18 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
Spectator
15 martie 2012
teatru

Este foarte simplu sa dai vina pe public atunci cand tu de fapt nu promovezi in nici-un fel propriile spectacole,sa ma ierte doamna,dar n-am vazut un afis de opera sau balet in orasul asta,iar cele pe care le-am vazut sunt sau prost pozitionate sau nu sunt atragatoare deloc.Nu cred ca atragi publicul plangandu-te ca el nu vrea sa iasa din casa.

eu
15 martie 2012
care cultura constanteana?

constanta,oras de cocalari! ce sa ne mai miram ca e o mizerie de oras, de aceea - oamenii sunt mizerabili...

Maria
15 martie 2012
Care balet?

Candva aveam teatru de balet, cu spectacole adevarate. Acum care cum vine se da coregraf si se crede la nivelul Maestrului Oleg Danovski. Rezultatul sunt salile goale si un liceu de arta care atrage din ce in ce mai putini copii ...

Cronicaru' Ureche
15 martie 2012
Vinovatii fara vina

Cu tot respectul pentru doamna Daniela ,cred ca ar trebui o persoana care sa se ocupe de marketing si gasite solutii pentru a atrage lumea in salile de spectacole.Numai cu "oferta"de nerefuzat cu reducerile pentru pensionari nu vine publicul.Modalitati sunt multe:atragerea elevilor prin concursuri cu premii in bilete,calitatea spectacolelor samd.Va doresc succes si va rog nu mai cautati motive in alta parte,treceti la treaba !

artist
15 martie 2012
o tampita!

Asa director, asa stagiune, asa teatru si asa public! Nu-i rusine? Dupa ce vine de 3ori pe luna la serrviciu si in rest se ciubucareste pe unde apuca, se mai si lamenteaza ca nu stiu ce nu-i iese. Tot mai putina spaga,. nu? Du-te de unde ai venit, ca ramai o diseusa de santan, cantand la mese si la petrecerile lui Kelemen la Sinaia si lasa teatrul asta sa mai respire putin profesionalism, ca l-ai umplut de raie si de javre sa-ti linga talpile.

daniela vladescu
15 martie 2012
calomnie

Imi cer scuze fata de publicul constantean,dar nimic din cele scrise de domnisoara Andreea Iacob nu imi apartine.Sunt satula sa vorbesc cu diferiti reprezentanti ai presei ,care, in loc sa transpuna ceea ce se discuta, isi impun punctele de vedere lasand impresia falsa ca sunt cele ale intterlocutorului.Cum puteam sa ma exprim despre publicul constantean care ne sustine cu expresia"2 paie la 3 magari"?Este rusinos si publicatia onorabila care este Cuget Liber ar trebui sa o destituie pe aceasta domnisoara. Nu s-a discutat decat despre absenta spectyatorilor la un spectacol de teatru care era doar gazduiot de institutia noastra,iar raspunsul a fost ca piata const6anteana este saturata cu numeroase spectacole valoroase iar spectatorii nu pot tine pasul cu atatea oferte,. Rusine,si rusine si "aristului".Nu ma cuibaresc nicaieri,imi fac meseria si iubesc acest teatru.Muncesc si sambetele si duminicile si,chiar daca nu ma vedeti ,stau in birou de la 9 dimineata la 10 seara cateodata.Daca sunt o cantareata de santan ,este treaba mea si aceasta meserie daca e facuta cu profesionalism este foarte frumoasa.

Cosmin Zaporojan, redactor sef
15 martie 2012
raspuns

stimata doamna, expresia mentionata mai sus de dvs apartine strict autorului si nu va este imputata in niciun fel. in ceea ce priveste exactitatea sau inexactitatea declaratiilor dvs, va informam, cu acelasi respect, ca intreaga discutie a dvs cu reporterul a fost transcrisa si verificata de la un capat la altul, iar declaratiile dvs se regasesc intocmai.

Răspuns la: calomnie
Adăugat de : daniela vladescu, 15 martie 2012
Imi cer scuze fata de publicul constantean,dar nimic din cele scrise de domnisoara Andreea Iacob nu imi apartine.Sunt satula sa vorbesc cu diferiti...
daniela vladescu
15 martie 2012
pentru "spectator"

Sper ca ma credeti ca nu am dat vina pe public(pe care il respect si il asteptam la toate spectacolele noastre.Imi cer din nou scuze pentru diletantismul domnisoarei Andreea Iacob(sau reaua vointa?!) si vreau sa va spun ca afisele noastre sunt postate doar acolo unde avem permisiunea,in locuri foarte laturalnice si doar in fata teatrului.Promit sa cer domnului Primar Radu Mazare aprobarea de a afisa spectacolele noastre in mai multe locuri publice.Avem o agenda foarte incarcata de evenimente si spectacole de calitate. Cat despre Spectacolele de Balet,pe vremea maestrului Oleg Danovski compania avea 50 de artisti ,si chiar mai multiu.Acum,compania de Balet are 18 angajati si o mana de colaboratori.Motivul?salarizarea insuficienta a balerinilor si disponibilizarile din 2010.Cum faceti dumneavoastra niste spectacole cu atat de putini artisti?Doar prin devotamentul lor si sacrificiul lor.Si asta se vede in premierele pe care cu multa munca si efort reusim sa le realiozam.Nu au rost comparatiile,nu mai este nici timpul si nici anvergura de pe vremea maestrului Oleg Danovski.Dansul nu poate fi egalat,nici depasit,dar ce se realizeaza acum are o valoare ridicata si e pacat sa defaimezi privind subiectiv niste balerini care muncesc pe rupte!

daniela vladescu
15 martie 2012
domnului Cosmin Zaporojan

Stimate Domnule Redactor Sef Dumneasvoastra ati citit "notitele"domnisoarei si bineintales ca le-ati redactat intocmai.Nu aici este vina ci in inexactitatea datelor notate de aceasta domnisoara.Imi cer scuze,nu va invinovatesc pe dumneavoastra sau publicatia pe care o conduceti ,ci pe aceasta jurnalista care a scris ceea ce VOIA SA SCRIE inasinte de a vorbi cu mine.Nu a inteles nimic.I-am explicat ca spectacolul de teatru suspendat nu este productia noastra,noi doar am inchiriat spatiul.Nu este inferior altora de acest gen ,dar se suprapune in v iata culturala a Constantei cu multe alte titluri valoroase.Publicul nu poaqte face fata atator oferte,nicidecum ca este indolent.Am vorbit despre indolenta celor care obladuiesc cultura in oras si nu de cea a publicului.

daniela Vladescu
15 martie 2012
pentru "Cronicaru'Ureche"

Aveti perfecta dreptate,deja am gasit din luna martie niste colaboratori valorosi in ale marketingului,si sper sa putem atrage in acest fel mult mai multi spectatori.Cat despre scuze,sper ca ati inteles ca ideile din articol nu erau ale mele ci erau ale domnisoarei jurnaliste care,ori din neatentie ,ori din incompetenta,ori din rea vointa ,nu a vrut sa inteleaga ceea ce am declarat eu.Cultura este un lucru atat de frumos si este pacat sa o taram in derizoriul presei de scandal.Ziarul Cuget Liber este o publicatie serioasa si competitiva ,iar aceste cazuri singulare sunt produse de "persoane nepotrivite la locul potrivit"

18 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5049 secunde