Sărbători în week-end:

Moșii de vară și Rusaliile

419
Sâmbătă, 6 iunie, Biserica Ortodoxă face pomenirea morților - Moșii de vară. Cu acest prilej, Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, va oficia, începând cu ora 8, Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală "Sfinții Apostoli Petru și Pavel" din Constanța, urmată de slujba pomenirii morților.
Duminică, 7 iunie, începând cu ora 9, Ierarhul Tomisului va oficia Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală, apoi va ține un cuvânt despre importanța Pogorârii Sfântului Duh. Răspunsurile liturgice vor fi date de Corala bărbătească "Armonia" a Arhiepiscopiei Tomisului.
În sâmbăta dinaintea Pogorârii Sfântului Duh, Biserica face pomenirea de obște a morților ca și cei care se odihnesc întru Domnul să se bucure de darurile Sfântului Duh. Practica pomenirii morților în ajunul Rusaliilor era generalizată încă din secolul al VIII-lea. De altfel, înaintea fiecărui mare Praznic Împărătesc, Biserica a rânduit ca, pe lângă rugăciunile pentru cei vii, să se facă și pomenirea celor morți, pentru ca și aceștia să fie învredniciți de iertarea păcatelor și de vederea slavei lui Dumnezeu.
Duminica Cincizecimii, numită în popor și Duminica Mare, este sărbătoarea anuală a pogorârii Duhului Sfânt peste Sfinții Apostoli, așa cum ni se istorisește în cartea Faptele Apostolilor din Noul Testament. Acest eveniment, care are loc la 50 de zile de la Învierea Domnului, încheie descoperirea față de lume și de creație a lui Dumnezeu, prin Mântuitorul Iisus Hristos, și se întemeiază Biserica. Conform Tradiției, în zilele următoare marilor Praznice Împărătești sărbătorim persoanele care au slujit ca instrumente în iconomia mântuirii sau care au avut un oarecare rol în desfășurarea acesteia. De aceea, luni, a doua zi după Rusalii, prăznuim Sfânta Treime, plinătatea dumnezeirii.
Este greșită credința populară conform căreia sărbătoarea Rusaliilor ar ține trei zile, deoarece ea se serbează numai în Duminica Cincizecimii, singurul Praznic Împărătesc care ține trei zile este Învierea Domnului.
Rusaliile, împreună cu Sfintele Paști, reprezintă cele mai vechi sărbători creștine, fiind prăznuită încă de pe vremea Sfinților Apostoli, așa cum amintesc: Sfântul Apostol Pavel, Sfântul Apostol Luca, Sf. Irineu, Tertulian, Origen, Sf. Epifanie, canonul 20 al Sinodului I ecumenic. Până la sfârșitul secolului IV și începutul secolului V, Cincizecimea era o dublă sărbătoare: a Înălțării Domnului și a Pogorârii Sfântului Duh.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7972 secunde