Mustafa Kemal Atatürk, comemorat la Constanța

295
Sâmbătă, 10 noiembrie, la Muzeul Național de Istorie și Arheologie Constanța, a avut loc comemorarea a 74 ani de la trecerea în neființă a primului președinte al Republicii Turcia, totodată și cel de care se leagă cele mai multe și mai profunde reforme care au modernizat societatea turcă: Mustafa Kemal Atatürk.


Manifestarea, organizată de Consulatul General al Republicii Turcia la Constanța, s-a bucurat de o largă audiență. Au participat reprezentanții celor două organizații aparținând comunității turco-tătare, instituții de învățământ specifice, cadre universitare. Au fost rostite mesaje de comemorare și au fost prezentate momente artistice care au omagiat personalitatea părintelui fondator al statului turc modern. 

Facultatea de Istorie și Științe Politice din cadrul Universității "Ovidius" din Constanța a fost reprezentată prin decanul lector dr. Emanuel Plopeanu, care a susținut o comunicare cu titlul "Mustafa Kemal Atatürk - părinte fondator al statului turc modern", în care a subliniat percepția diplomaților români cu privire la personalitatea liderului turc. 

Manifestarea reprezintă o reușită încununare a unei serii de activități în care Facultatea de Istorie și Științe Politice a fost pe deplin implicată și care au fost dedicate unor momente fundamentale din istoria Republicii Turcia. 

"Ziua Dobrogei", aniversată la Tulcea

Dobrogea și locuitorii săi au o veritabilă "zi națională", ziua de 14 noiembrie. Cu 134 de ani în urmă, în această zi, Principele Domnitor Carol a emis o Proclamație către locuitorii Dobrogei și un Ordin de zi către Armată, ambele marcând momentul solemn al intrării provinciei danubiano-pontice în componența statului român. După mai mult de patru secole de dominație otomană, provincia istorică Dobrogea începea evoluția către modernitate, având ca moștenire insuficienta dezvoltare economică, pe de o parte, iar pe de alta multiculturalismul tolerant, aducător de tradiții specifice. Revenirea Dobrogei la statul român a avut o importanță istorică covârșitoare. România și-a început, prin acest moment, lungul și dramaticul proces de unificare națională, iar noua parte componentă urma să devină poarta de comunicare a României cu lumea, prin Marea Neagră, și una din provinciile cu un imens potențial economic, cultural și uman. 

Miercuri, 14 noiembrie, de la ora 13.00, la Muzeul de Artă din cadrul ICEM Tulcea, sub patronajul - Horia Teodorescu, Președinte al Consiliului Județean Tulcea, Constantin Hogea, Primar al Municipiului Tulcea și Cristian Micu, director al Institutului de Cercetări Eco-Muzeale Tulcea va avea loc o manifestare științifică dedicată Zilei Dobrogei. Facultatea de Istorie și Științe Politice, din cadrul Universității "Ovidius" din Constanța, participă la eveniment. Vor conferenția lect. dr. Emanuel Plopeanu, decan al Facultății de Istorie și Științe Politice, și conf. dr. Stoica Lascu, iar conf. dr. Florin Anghel, prorector al Universității "Ovidius" din Constanța, va prezenta salutul conducerii universității cu prilejul acestui moment major din istoria Dobrogei și dobrogenilor.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Luni, 12 Noiembrie 2012
Stire din Cultură-Educație : Cea mai frumoasă seară pariziană
Pagina a fost generata in 1.5351 secunde