Musulmanii constănțeni, "mai catolici decât Papa". Surpriză la alegerea muftiului

1507
16

Articole de la același autor

Membrii Consiliului Sino-dal s-au întrunit, ieri, dimineață și au hotărât în unanimitate să organizeze alegerile pe data de 27 aprilie, ora 11. Cei doi pretendenți la funcția de șef al Cultului Musulman din România, validați de Comisia electorală, sunt actualul muftiu, Iusuf Muurat și Nurla Ozghin, imam în Cumpăna. 


Muftiul în funcție, Iusuf Muurat, a declarat că alegerile nu au fost amânate din cauza contestației depuse de contracandidatul său, ci pentru a-i oferi posibilitatea imam-ului din Cumpăna să se documenteze asupra problemelor comunității, dar și a situației lăcașelor de cult. Mai mult, spune Iusuf Muurat, contracandidatul său a depus contestație pe 18 martie, la două zile după ce a expirat perioada de depunere de astfel de documente. 


Actualul lider al musulmanilor l-a criticat pe Nurla Ozghin pe motiv că a implicat administrațiile publice locale în aceste alegeri ale comunității. 


În același timp, pe fondul atacurilor făcute de anumite entități, grupuri, Iusuf Muurat a făcut apel către comunitatea musulmană de etnie arabă să respecte legislația din România: "În timpul mandatului meu, Muftiatul nu a făcut nici o discriminare etnică! Există anumite grupuri care doresc să înființeze un alt Muftiat. Am adus la cunoștința Sinodului aceste lucruri. Din punct de vedere legal, nu se poate așa ceva. Românie este un model de conviețuire interetnică și religioasă", a declarat muftiul Cultului Musulman din România, Iusuf Muurat. Liderul spiritual al musulmanilor a declarat că nu va permite să fie subminată instituția Cultului Musulman, singura care îi reprezintă pe musulmanii din țara noastră. 


La rândul său, președin-tele UDTTMR, Gelil Eserghep, membru al Consiliului Sinodal, a declarat că mem-brii au hotărât să stabilească data alegerilor pe 27 aprilie 2015 pentru că "am vrut să fim mai catolici decât Papa". Referindu-se la inițiativa unor grupuri de a înființa un alt muftiat, șeful UDTTMR a subliniat că așa ceva este imposibil: "Propunerea de înființare a unui nou Muftiu are aceeași valoare cu propunerea mea de a înființa o nouă Patriarhie!" 


Consiliul Sinodal este format din 15 imami care au rolul de a gestiona, în următorii cinci ani, problemele administrative ale cultului. Noul lider musulman va fi ales de acești 15 imami, constituiți în Consiliul Sinodal cărora li se alătură încă nouă membri: patru reprezentanți ai etnicilor turci, alți patru ai etnicilor tătari, dar și directorul Colegiului Național "Kemal Ataturk" din Medgidia. Iusuf Muurat, actualul muftiu, ocupă funcția de președinte al Consiliului Sinodal (Sura-i Islam). 


Comentează știrea

16 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 
qqqq
27 martie 2015
Bravo sa infintam un alt muftiat.

De ce dle muftiu iti este frica,sti cum ai devenit muftiu nu ,nici nu ai pus pe fostul muftiu sa semneze documentul.Pina in 1940 am avut mai multe muftiate de ce sa nu avem si acuma .Iti place sa joci murdar findca asta esti dumneata.Noi nu te vrem sa fii muftiu .De ce nu mai duci la hagi nu vezi ca lumea musulmana nu te vrea.Apropo am auzit ca ai luat bani de la cei pe care ii hulesti acuma.Nu iti este rusine la noi la musulmani nu se face asa ceva,dar tu te pretinzi cel mai mare musulmani ,dar esti cel mai mare escroc.

un tatar
27 martie 2015
muftiu

si gelil eserghep cu toti acolitii lui este un escroc.ar trebui sa vina si dna-ul la el ptr toate hotiile care le face

un tatar
27 martie 2015
muftiu

si gelil eserghep cu toti acolitii lui este un escroc.ar trebui sa vina si dna-ul la el ptr toate hotiile care le face

turgai din valu
27 martie 2015
nu e bine

ati ajuns sa va turnati intre voi

mmm
27 martie 2015
mita

cu festivitatile care le organizati si cu excursiile la care invitati doar intre voi pe banii muftiatului cum ramane

ibram
27 martie 2015
dreptate

are dreptate.eu nu am fost niciodata invitat sau macar anuntat.isi dau telefoane unul la altul si asa se anunta

ali veli
27 martie 2015
Hotii de la muftiat si Udttmr asteptam dna

si muftiul si eserghep sunt niste hoti ordinari pentru care singura miza sunt banii muftiatului banii uniunii si fondurile care se dau de statul turc si alte tari musulmane asteptam dna sa vina sa verifice ca au ce gasii

Altin
27 martie 2015
muftiu pe viata Ca are toate calitatile necesare

a fost deja 10 ani eu propun sa-l alegem muftiu pe viata ca prea stie sa fure bine! Acum a invatat si toate smecheriile nu are rost sa-l schimbam! In plus vorbeste asa de bine! Se lasa si manipulat de eserghep, deci e perfect!

Urat
27 martie 2015
Alegeri

Asa sunt invatati cei de teapa lui sa se aleaga singuri . Sa nu uitam cum s-a ales eserghep . A avut grija sa scoata din joc toti contracandidatii . Miza este uriasa . UN MILION de euro pe an ! Milion care trebuie cheltuit . Neaparat ! De ce sa nu avem mai multe muftiate ? De ce avem doua uniuni turco muslumane ????? Pentru ca fiecare isi primeste milionul :))) . Ce conteaza ca esti tatar sau turc , nu esti musluman ?????? Observ ca toata slehta este la conducere . Urat . Foarte urat ! In curand ..... DNA !

qqqq
27 martie 2015
Da de ce ?

De ce sa-l mai alegem pe acest impostor care este unul dintre acolitii lui F.Gullen,nu vedeti ca nu este primit in tarile arabe pentru ce a ce a facut,este in stare sa minta asa de frumos ca multi il si cred.Afara cu el din muftiat ,daca ma aude consulatul turc sa faca ce a ce trebuie.Inainte in tara noatra erau mai multe muftiaturi oare de ce deranjeaza acest subiect.

16 comentarii. Pagina 1 din 2. Click pe pagina dorită : 1 2 

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2287 secunde