Pentru cercetările arheologice pe centura Constanței,

Muzeul de Istorie reziliază contractul cu firma Deprom

928
1
Muzeul de Istorie reziliază contractul cu firma Deprom - 0c1ea456e4e846bde674bd8ccaa4ac00.jpg
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) a propus, ieri, rezilierea contractului de cercetare arheologică pe care instituția îl încheiase cu firma Deprom pe 21 mai 2009. Hotărârea vine pe fondul unor sesizări semnate de arheologii MINAC, prin care aceștia își exprimau nemulțumirile legate de modul în care se desfășoară săpăturile pe cele două sectoare ale centurii Constanței – Medgidia - Constanța și Cernavodă - Medgidia.
În 2007, MINAC a făcut o ofertă de cercetare arheologică preventivă către Compania Națională de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România (CNADR). Firma italiană Astaldi a preluat lucrarea centurii și autostrăzii Constanța de la CNADNR, încheind contract în ve-derea descărcării de sarcini arheolo-gice a terenului cu firma Deprom. Aceasta și-a asumat supraveghe-rea lucrării arheologice, subcontrac-tând MINAC, care se angaja să efectueze cu specialiștii proprii cercetarea arheologică a terenului.
Într-una dintre cele două sesizări adresate Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Cultural Național (DJCCPCN), arheologii reclamă "un conflict de interese, concurență neloială în care se află funcționarul public Coja Eugen (fost consilier superior în cadrul Direcției Județene pentru Cultură, Culte și Patrimoniu Național Constanța - n.r.)". Trebuie amintit că, așa cum se mențio-nează în sesizări și după cum reiese și din datele din contract, firma Deprom aparține Lucie Coja, soția lui Eugen Coja.
De asemenea, arheologii atrag atenția asupra faptului că "prin presiuni exercitate asupra angajaților MINAC Eugen Coja i-a determinat pe unii dintre aceștia să semneze contracte de colaborare cu efectuarea de săpături arheologice în folosul firmei sale".
În cealaltă sesizare, semnată de George Neagu, muzeograf în cadrul MINAC, se făcea referire la carențele cu care se confruntă arheologii pe șantier: "În unele cazuri, un singur arheolog este pus să supravegheze mai multe puncte în același timp, aflate la mai multe sute de metri distanță. Lipsește minimul de echipament (eu spre exemplu am fost trimis să sap fără aparat foto, busolă, etc). Oameni specializați pe o anumită perioadă istorică sunt puși să cerceteze singuri așezări aparținând altor perioade, lucru extrem de dificil și riscant. Spre exemplu, un arheolog specializat în epoca preistorică nu ar putea recunoaște un import dintr-o așezare romană".
Directorul MINAC, dr. Gabriel Custurea, susține că motivele invocate în sesizări sunt justificate, dar, de fapt, reprezintă doar un pretext, adevăratul motiv fiind faptul că arheologii nu au primit la fel de mulți bani ca în anii trecuți, când erau angajați direct de firma Deprom, având beneficii financiare mai mari. "Toată lumea a crezut că ia niște bani, la fel ca în 2001, la realizarea conductei Isaccea – Cernavodă", a spus directorul Custurea. El a precizat, de altfel, că ceea ce urmărește MINAC, în continuare, este încheierea unui contract direct cu firma Astaldi.
Deocamdată, cele trei luni în care s-au desfășurat lucrările au rămas neremunerate, deoarece nu au fost gata rapoartele cu privire la cercetare, dar, așa cum ne-a spus directorul Custurea, banii vor fi încasați de către muzeu după ce Comisia Arheologică din cadrul Ministerului Culturii, Cultelor și Patrimoniului Național va elibera avizul de descărcare de sarcini arheologice.

Comentează știrea

???? ???
4 mai 2014
???? ???

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????4??????????????????????????????????????10????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????? ???? ??? http://www.northshield.org/reigns/reigns.php

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 23 Septembrie 2009
Stire din Cultură-Educație : Cazarea s-a scumpit, în medie, cu 20 de lei
Marţi, 22 Septembrie 2009
Stire din Cultură-Educație : Se redeschid cercurile Palatului Copiilor
Pagina a fost generata in 3.0255 secunde