Prostituția și consumul de droguri ar putea fi dezincriminate

1023
Prostituția și consumul de droguri ar putea fi dezincriminate - c01e469e9a9b4ebbeb82b777c03ece6e.jpg
Comisia prezidențială pentru analiza riscurilor sociale și demografice propune în Raportul său dezincriminarea consumului de droguri și a sexului comercial, ca soluții pentru limitarea consumului de droguri ilegale, a prostituției și răspândirii infecției cu virusul HIV.
Una dintre soluțiile înaintate de Comisia prezidențială se referă la "dezincriminarea consumului de droguri - nu a traficului!", după cum specifică autorii Raportului, pentru a aduce la "suprafață" consumatorii. Raportul invocă faptul că în mai multe orașe ale României există deja magazine care vând produse etnobotanice cu aceleași efecte ca drogurile ilegale ușoare, iar "efectele lor sociale nu par a fi vizibile".
"Consumul de droguri trebuie descurajat, dar cu diferențele de rigoare între drogurile ușoare și drogurile tari, în special cele injectabile, precum heroina, care au efecte negative devastatoare. Incriminarea consumului produce efecte secundare grave precum refolosirea seringilor care conduce la transmiterea unor boli grave", se arată în Raport.
De asemenea, Comisia consideră drept imperativă menținerea progra-melor și serviciilor de intervenție stradală dezvoltate de către ONG-uri și finanțarea acestora de la bugetele locale, întrucât asigură re-ducerea riscurilor prin furnizarea către persoanele consumatoare de drog injectabil a seringilor de unică folo-sință, în schimbul celor deja folosite.
"Există și posibilitatea introducerii în cartierele cu mulți dependenți de droguri injectabile a unor automate cu fise și cu seturi sterile de injectare, la fel ca în unele țări europene, pentru a preveni refolosirea seringilor", mai propune Raportul.
O altă prioritate este înființarea de servicii specializate pentru con-sumatorii de droguri în cadrul Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului din subordinea Consiliilor județene.
Comisia prezidențială pentru analiza riscurilor sociale și demografice din România propune și legalizarea sexului comercial, adică a prostituției, dar nu și a intermediarilor de servicii sexuale, ca o posibilitate de control a bolilor cu transmitere sexuală.
"Impunerea unei astfel de măsuri în absența unei analize bazate pe experiența altor state și în funcție de particularitățile României ar putea genera totuși efecte nedorite", avertizează însă membrii Comisiei.
Tot în scopul prevenirii transmiterii de boli, Comisia mai propune înființarea de servicii și centre de specialitate prin intermediul cărora femeile care practică sexul comercial să poată beneficia pe lângă serviciile de asistență și de prezervative oferite gratis.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4831 secunde