Muzeul de Istorie strânge cureaua

538
Noul buget aduce vești proaste și pentru Muzeul Național de Istorie și Arheologie Constanța, care, la ora actuală, se află în plin proces de renovare a clădirii muzeului și reorganizare a expoziției permanente de la etajul doi. "Ni s-au cerut reduceri atunci când am înaintat bugetul pentru aprobare. Ni s-a cerut o reducere de 50% față de bugetul de anul trecut la capitolul investiții, 20% la capitolul cheltuielilor cu personalul și 15% la cheltuieli materiale", a declarat Constantin Chera, directorul muzeului.
La aceste reduceri s-a ajuns în condițiile în care alocația bugetară, pentru județul Constanța, a scăzut cu 20% față de anul trecut "Sunt măsuri care au fost luate pentru depășirea acestei crize nenorocite, care, iată ne afectează pe toți și care și în acest sector impune restricții în privința banului public".
În această situație, Muzeul de Istorie este nevoit să se bazeze în bună măsură pe venituri extrabugetare. De altfel, lucră-rile de reorganizare a expoziției de la parter și de la etajul întâi au fost realizate până acum doar din venituri proprii. "Inițierea unor investiții, la noi în județ, ne-ar permite o ieșire din această situație. Mă gândesc aici la alocarea de la bugetul central a unor fonduri pentru autostrada Cernavodă-Constanța, dar mai ales pentru centura Constanței. Lucrările de eliberare a terenului de sarcina arheologică ar conduce la intrarea unor sume. Avem numeroase puncte, pe care le-am detectat deja pe traseul centurii orașului Constanța, în așa fel încât atunci când finanțarea este aprobată, noi să putem demara cercetarea pe zonele afectate de centură".
Astfel de fonduri sunt necesare muzeului pentru a putea "acoperii în primul rând, salariile, cum spuneam și în al doilea rând să investim în modernizarea expoziției care a început deja anul trecut și va continua și anul acesta."
"Nu vor fi concedieri", asigură directorul muzeului. "Avem speranța că nu vom fi obligați, în viitorul apropiat sau mai îndepărtat, să reducem din personalul nostru, care și așa este insuficient pentru toate lucrările pe care trebuie să le îndeplinească".

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.7433 secunde