"Hronic dobrogean" - un caleidoscop sentimental al spațiului dobrogean

757
Medicul stomatolog Lucian-Iorgu Dumitrescu este o cunoștință veche a cititorilor ziarului "Cuget Liber". Vreme de aproape două decenii, tabletele lui, peste 350 la număr, au fost găzduite de publicația noastră la rubricile de autor: "Hronic dobrogean" și "Cronica pestriță".
Însemnările sale s-au constituit într-o rememorare plină de sensibilitate și farmec, uneori copleșite de nostalgie, a unor evenimente și întâmplări petrecute de-a lungul unei jumătăți de veac, în spațiul dobrogean.
În cel de-al 80-lea an al vieții, medicul – publicist a "îndrăznit" să adune într-un volum o parte dintre tablete, sub titlul "Hronic dobrogean". Cartea este, însă, mai puțin o cronică în adevăratul sens al cuvântului. Este un caleidoscop sentimental, expresia unei conștiințe care a privit lumea, istoria, viața cu inima. Este totodată o declarație de dragoste față de spațiul în care a trăit, față de oamenii pe care i-a întâlnit, o declarație repetată obsesiv în fiecare tabletă, în fiecare frază tipărită.
Lucian-Iorgu Dumitrescu s-a născut la 23.10.1928 în orașul Călărași, dar copilăria și adolescența le-a petrecut în comuna Ostrov, din județul Constanța. Acest fapt își pune amprenta asupra însemnărilor sale, în care Dunărea și Ostrovul sunt cel mai des evocate.
Absolvent al Facultății de Stomatologie din București, Dumitrescu a trecut prin câteva locuri de muncă din armată, înainte de a fi transferat, în 1959, la Spitalul Militar Constanța. În 1977, a obținut titlul de doctor în medicină. În 1992, la momentul pensionării, era șeful serviciului de stomatologie și chirurgie buco-dentară al spitalului.
Lansarea volumului "Hronic dobrogean", publicat în Editura "Ex Ponto", va avea loc sâmbătă, 7 martie, la ora 11, în aula Bibliotecii Județene "I.N. Roman" Constanța (str. Mircea cel Bătrân nr. 104 A).

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.6216 secunde