Apele Române pregătesc plajele pentru sezonul estival

732
Direcția Apelor Dobrogea-Litoral a început, ieri, lucrările de refacere a plajelor pentru sezonul estival 2009. Operațiunile vor costa instituția 700.000 lei și se preconizează să fie terminate până pe data de 19 aprilie.
În plus, instituția a reziliat și 41 de contracte, din totalul de 46 și așteaptă un act normativ de organizare a unor noi forme de închiriere a sectoarelor de plajă.
Direcția Apelor Dobrogea-Litoral (DADL) a demarat acțiunea de pregătire a plajelor, astfel încât sezonul estival să poată fi inaugurat pe 19 aprilie. "Lucrările se vor desfășura eșalonat, în funcție de particularitățile fiecărei zone, în baza unor programe săptămânale, astfel încât plajele să fie pregătite pentru începerea noului sezon estival", a declarat Laurențiu Marin, directorul DADL.

Corabia rămâne pe plajă
Lucrările vor fi realizate mai întâi în zonele cu afluență mare de turiști: Mamaia, Costinești, Neptun, Mangalia, Vama Veche, urmând ca până la începerea sezonului estival să fie finalizate pe toate sectoarele de plajă. Ele constau în colectarea deșeurilor lemnoase, a corpurilor străine depuse pe suprafața de plajă și la linia țărmului, concasarea scoicilor, degajarea depozitelor de nisip depuse în dreptul gardurilor de stuf, în zona aleilor de promenadă și a zidurilor de sprijin. De asemenea, vor fi demontate gardurile de stuf, vor fi nivelate suprafețele de plajă, stratul de nisip va fi afânat prin discuire, vor fi efectuate lucrări de ecologizare în profunzime cu utilaje speciale și se vor face lucrări de transfer a depozitelor de nisip din cele cu acumulări în zonele cu deficit de nisip.
Întrebat care sunt construcțiile ilegale care au rămas nedemolate înainte de noul sezon estival, Laurențiu Marin a declarat: "Din punctul nostru de vedere, la momentul acesta, singura construcție ilegală a rămas Corabia din zona Cazino, însă ne judecăm cu ei. Până acum, ei au două sentințe împotriva noastră".
Costurile pentru pregătirea sectoarelor de plajă pentru noul sezon estival se ridică la 700.000 lei, cu 250.000 lei mai puțin față de anul trecut.

Doar cinci sectoare
de plajă concesionate, din totalul de 46
DADL a reziliat 41 de contracte cu operatorii de plaje, din cele 46 existente la nivelul instituției. "Motivele rezilierii au fost, printre altele, cedarea folosinței sau a dreptului de folosință al plajei, nerealizarea planurilor investiționale asumate la câștigarea licitațiilor, menținerea de construcții neautorizate pe suprafața plajelor în afara sezonului estival, nedepunerea în termen a scrisorii de garanție bancară", a mai precizat directorul instituției.
Din totalul de 46 de contracte cu operatorii de plajă existente la nivelul instituției, doar cinci contracte au rămas în vigoare și sunt verificate de către reprezentanții DADL. Contractele se află în zonele Neptun - SC Neptun Olimp SA, Venus - SC Perla Venusului SRL, Saturn - SC Adras SRL și SC NCS Virtus SRL și Mangalia - SC Lial SRL. "Mingea nu mai este la noi, e la cele două ministere, al Turismului și al Mediului, care au intenția de a pregăti un ordin comun prin care se va stabili o modalitate de a împărți plajele către operatorii de turism, respectiv hotelierii", a mai spus directorul DADL.
Până la emiterea unui act normativ de organizare a unor noi forme de închiriere a plajelor, DADL se ocupă de sectoarele de plajă.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 1.5302 secunde