Muzeul Marinei Române, un obiectiv ce nu trebuie ratat la malul mării

189

Articole de la același autor

Dacă ajungeți pe strada Traian, nu uitați să intrați și la Muzeul Marinei Române. Aici, veți putea admira, o mulțime de piese de mare valoare. De exemplu, în una dintre săli veți găsi piese originale, din secolul al XV-lea: ducați venețieni de aur și o bombardă descoperită pe o epavă, la Mangalia. Specialiștii instituției spun că, pe vremuri, la Marea Neagră veneau, cu frumoasele lor corăbii, pentru a desface și cumpăra mărfuri, negustori din marile orașe maritime italiene Genova și Veneția, din îndepărtata Catalonie, și, bineînțeles, din Imperiul Bizantin.

La rândul lor, moldovenii lui Ștefan cel Mare (1457-1504), cu o prezență îndelungată la litoralul Mării Negre, prin cetățile-porturi Chilia și Cetatea Albă, s-au implicat în comerțul maritim. Dovadă stau și acum pânzarele moldovenești, apte să lupte pe apă și să facă negoț, care transportau pe Marea Neagră mărfuri, la Istanbul și chiar mai departe, în Marea Egee și Mediterană, până în Creta.

Mai departe, trecând în alte săli de expoziție, pot fi admirate o sumedenie de facsimile, toate acestea reproducând fidel vechi documente ce menționează legăturile domnilor Țării Românești și ai Moldovei cu alte zone ale lumii, prin intermediul navigației. Pe lângă acestea, poate fi admirată o impunătoare frescă întregind tabloul domniei lui Mircea cel Bătrân. Mai departe, își face apariția o superbă frescă și alte lucrări de grafică, care sunt rezervate acțiunilor navale întreprinse de flota Țării Românești în timpul lui Mihai Viteazul. În același timp, un număr mare de documente facsimilate manual, machete de nave, stampe, monede și arme, demonstrează despre existența categorică a unei Marine românești, în pofida monopolului de navigație instituit de otomani după căderea Constantinopolului. Alte obiecte care atrag atenția sunt: figura de galion, sculptură specifică fixată la prova corăbiilor, monede de circulație europeană din secolele XVII-XVIII, colecția de noduri marinărești etc. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.652 secunde