Muzeul Național de Istorie a României a lansat proiectul online "ImagoRomaniae"

260
Muzeul Național de Istorie a României a lansat proiectul online

Articole recomandate

La Muzeul Național de Istorie a României a fost lansat proiectul online "ImagoRomaniae" în prezența directorului general al instituției, dr. Ernest Oberlander-Târnoveanu, și a numeroși invitați.

"Este un cadou pe care-l facem concetățenilor noștri la pragul dintre ani" a spus directorul instituției, potrivit căruia proiectul se bazează în cea mai mare măsură pe resursele documentare ale muzeului, dar sunt așteptați și invitați să participe și alți parteneri atât de la alte muzee din țară, cât și colecționari particulari.

"Apreciez că în România se păstrează cel puțin o jumătate de milion de fotografii istorice în colecții publice la care se mai adaugă cel puțin 150.000 în colecții private. Proiectul se bazează în mare măsură pe resursele documentare ale muzeului nostru - fototeca istorică și biblioteca. Dorim să fie un proiect deschis și pentru parteneri, muzeele din țară și, de ce nu, colecționarii particulari care sunt invitați să contribuie. De asemenea, dorim să atragem comentatori ai acestor imagini pentru că în acest moment există deja câteva site-uri unde sunt prezentate fotografii istorice care sunt adesea suculent și foarte competent comentate de oameni care au multe de spus despre fotografii, începând cu locul, istoria edificiilor care sunt prezentate, până la momentul când a fost făcută fotografia și nu numai", a declarat dr. Ernest Oberlander-Târnoveanu.

Proiectul "ImagoRomaniae" a fost definit de directorul MNIR drept unul "foarte ambițios, dar și foarte necesar". Pentru demararea proiectului au fost folosite imagini provenite din hărți, gravuri, picturi, litografii și, în ultimă instanță, din fotografii și filme, încercându-se reconstituirea acestei zone a lumii "văzută prin ochii străinilor mai întâi și apoi prin ochii românilor, mai ales din a doua jumătate a secolului al XIX-lea".

"El își propune să creeze un site pe care să fie plasate imagini reale și imagini virtuale sau fantastice ale spațiului românesc din secolul al XIII-lea până în 1945, urmând ca pe măsura resurselor să-l dezvoltăm până în anii '70 sau '80", a mai spus directorul general al instituției.

Vizitatorii site-ului vor avea ocazia să găsească foarte multe imagini care le vor putea satisface multe dintre curiozități, plecând de la lumea satului până la o multitudine de categorii dedicate orașului românesc, de la hărți și documente până la momente importante din istoria poporului român, sau de la biserici și mânăstiri până la stațiuni, reședințe sau imagini cu viața artistică a României.

"Proiectul este la începuturile sale. Avem câteva sute de imagini deja pregătite. Este numai momentul zero și el se va dezvolta continuu atât cu resursele noastre, cât și cu cele pe care sperăm să le atragem de la parteneri", a conchis directorul MNIR, citat de Agerpres.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Marţi, 27 Decembrie 2011
Stire din Cultură-Educație : Recital live la Cafe D’Art
Pagina a fost generata in 1.596 secunde