Liceele cu promovabilitate sub 15% la bacalaureat vor avea o clasă a IX-a mai puțin din anul școlar viitor

551
Liceele cu promovabilitate sub 15% la bacalaureat vor avea o clasă a IX-a mai puțin din anul școlar viitor - examenbac0a12e8546c-1324998311.jpg

Articole recomandate

Liceele cu promovabilitate sub 15% la examenul de bacalaureat din 2011 vor elabora pentru clasa a IX-a un plan de școlarizare diminuat cu cel puțin o clasă, potrivit metodologiei Ministerului Educației privind cifra de școlarizare în anul de învățământ 2012-2013, citată de Mediafax.


Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului a elaborat Metodologia pentru fundamentarea cifrei de școlarizare și stabilirea rețelei unităților de învățământ preuniversitar de stat pentru anul școlar 2012-2013.
Astfel, unitățile de învățământ de nivel liceal cu promovabilitate sub 15% la examenul de bacalaureat 2011 "vor proiecta pentru clasa a IX-a, zi, un plan de școlarizare diminuat cu cel puțin o clasă". Unitățile de învățământ de nivel liceal unice la nivel de localitate, precum și cele care au câte o clasă a IX-a, a X-a, a XI-a și a XII-a sunt exceptate de aceste reglementări.
Pentru anul școlar viitor, propunerile pentru proiectul planului de școlarizare și al rețelei unităților de învățământ preuniversitar se vor elabora de inspectoratele școlare. Fiecare inspectorat școlar va realiza un studiu prin care va fundamenta proiectul planului de școlarizare din perspectiva argumentelor pedagogice, psihologice, sociologice și economice.

Studiul va urmări analiza posibilităților de cuprindere a absolvenților claselor a VIII-a în ciclul inferior al liceului, în funcție de oferta educațională. De asemenea, studiul va urmări analiza opțiunilor elevilor claselor a VIII-a și a opțiunilor absolvenților școlilor de arte și meserii din învățământul special, promoția 2012, pentru anul de completare (nivelul 2 de calificare), învățământ de zi, în conformitate cu legislația în vigoare.

Clasa pregătitoare se organizează în cadrul unităților de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică acreditate sau autorizate. Aceste clase pot funcționa și la grădinițe.

Inspectoratele școlare vor asigura înscrierea în clasa întâi a tuturor copiilor în vârstă de șapte ani și a copiilor în vârstă de șase ani împliniți până la data începerii anului școlar, dacă aceștia au frecventat grupa pregătitoare și dacă există solicitarea scrisă a părinților, a tutorilor sau a susținătorilor legali.

De asemenea, inspectoratele școlare vor organiza și înscrierea în clasa pregătitoare a tuturor copiilor în vârstă de șase ani împliniți până la data începerii anului școlar, dacă nu au frecventat grupa pregătitoare, precum și a copiilor care împlinesc aceeași vârstă până la sfârșitul anului calendaristic, dacă există solicitarea scrisă a părinților, a tutorilor sau a susținătorilor legali și dacă dezvoltarea lor psihosomatică este corespunzătoare.

Inspectoratele școlare înaintează, până în 20 ianuarie 2012, spre avizare Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului rețeaua școlară din raza lor teritorială propusă de autoritățile administrației publice locale, după consultarea unităților de învățământ, a operatorilor economici și a partenerilor sociali interesați.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Vineri, 09 Decembrie 2011
Stire din Cultură-Educație : Cum vă turnați profesorii la telefon
Pagina a fost generata in 0.3026 secunde