Nicolae Iorga și-a legat numele de Dobrogea și de cultura locală

206
Nicolae Iorga și-a legat numele de Dobrogea și de cultura locală - iorgasursabooksinteralia-1591628316.jpg

Articole de la același autor

Specialiștii Bibliotecii Județene "Ion N. Roman" din Constanța l-au comemorat, zilele trecute, pe Nicolae Iorga, istoric, om de cultură, scriitor, critic literar, profesor universitar, om politic. Despre acesta, știm că a scris enorm, fiind autorul unui număr foarte mare de publicații. Totodată, el este cunoscut, în întreaga lume, ca medievist, bizantinist, romanist, slavist, istoric al artelor și filozof al istoriei. După cum a afirmat George Călinescu, Iorga a jucat în cultura românească, în primele decenii ale secolului XX, "rolul lui Voltaire".

Potrivit bibliografului Angela Dobre, Iorga și-a legat numele de Dobrogea și de cultura locală, atât prin scrieri dedicate acestei regiuni și problemelor sale specifice, cât și prin faptul că, în calitate de ministru al Instrucțiunii Publice și al Culturii Naționale, a semnat actul de naștere al primei biblioteci publice a Dobrogei.

Documentul stipula "înființarea unei biblioteci comunale, înzestrată cât mai puternic cu tot felul de publicațiuni care să se poată folosi de la umilul absolvent de curs primar până la intelectualul cel mai recunoscut". Ca urmare, Consiliul Municipal Constanța emite Hotărârea din 19 iulie 1931, respectiv actul de naștere al bibliotecii publice.

"Marele om politic și de cultură este prezent în colecțiile Bibliotecii Județene Constanța cu peste 500 de titluri, care reflectă diversitatea preocupărilor sale intelectuale. Multe dintre acestea sunt dedicate istoriei universale, omul de știință fiind preocupat mai ales de epoca medievală. În acest sens, putem menționa volumele despre Imperiul Bizantin, Imperiul Otoman, dar și pe cele despre Europa și societatea medievală.

De asemenea, multe volume sunt dedicate istoriei românilor, din cele mai vechi timpuri și până astăzi, inclusiv unor aspecte specifice, precum învățământul, comerțul sau reflectarea vieții sociale și politice locale prin relatări ale călătorilor străini și prin scrisori de boieri și de domni", a precizat specialistul.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3924 secunde