Noi suntem români, înainte de toate!

296
Noi suntem români, înainte de toate! - noisuntemromani2-1575067388.jpg

Articole recomandate

Nici nu știu dacă bogățiile țării noastre, poziția ei strategică au fost,  sunt și vor fi, pentru noi, cei de ieri, cei de azi și cei de mâine, o binecuvântare sau un blestem. Suntem o țară mică, la cheremul marilor puteri, iar eșecurile și reușitele noastre s-au datorat, în mare parte, intereselor acestora. Că, la Conferința de Pace de la Paris, România trebuia să fie la intrarea principală, alături de celelalte state învingătoare e adevărat. Ar fi trebui...dar I. C. Brătianu și delegația României au fost ținuți dincolo de ușile sălii în care era dezbătută problema țării noastre. Marile Puteri erau puse în fața faptului împlinit: românii și aproape toate naționalitățile trăitoare pe pământul românesc își exprimaseră, prin plebiscit, dorința de reîntregire a statului român, într-o Românie Mare. Am avut oameni politici capabili, patrioți, care au știut să impună dorința de veacuri a poporului lor din granițele României și a celor din teritoriile românești stăpânite de alte state. 


"România dodoloață" s-a realizat. Prin sângele românilor vărsat în prima conflagrație mondială, prin tenacitatea oamenilor politici iubitori de țară și, mai ales, prin dorința unei națiuni. Nimeni nu ne-a dat nimic, niciodată, de pomană. Pentru fiecare realizare a țării, a curs sânge românesc și cei care au condus destinele țării au luptat pentru a  menține României coloana vertebrală, neplecându-se în fața nimănui. 


Așa s-a realizat Unirea cea Mare! Din păcate, România Mare nu a durat prea mult timp. Pentru că, din nou, interesele Marilor Puteri au trecut peste țara noastră, mică și bogată, secerând teritorii.
Da, suntem datori, noi cei de azi, generațiilor de luptători pe front, în spatele frontului, în bătălia politică, în cea diplomatică, personalităților mari și mai mici, oamenilor simpli care au avut inima, puterea și tăria de a face o Românie așa cum și-o dorea tot poporul român.


La mulți ani, românilor din țară și din afara ei! Și să nu uităm că, într-o Europă Unită, noi suntem români, înainte de toate! Și că suntem datori!


La mulți ani, țara noastră dragă!


Cercetător științific dr. Lavinia Dumitrașcu, Muzeul de Istorie și Arheologie Națională Constanța 


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 30 Noiembrie 2019
Stire din Cultură-Educație : România de la Alba Iulia
Pagina a fost generata in 0.4699 secunde