De vorbă cu rectorul Sorin Rugină

Noutățile admiterii la Universitatea "Ovidius"

1146
4
Noutățile admiterii la Universitatea

Articole de la același autor

Săptămâna aceasta, la Universitatea "Ovidius", debutează înscrierile pentru 15 facultăți, fiind scoase la concurs 1.320 de locuri fără taxă, 2.870 locuri cu taxă cu frecvență și 645 de locuri pentru învățământ la distanță și învățământ cu frecvență redusă (ID/IFR) pentru studii universitare de licență.


La studii universitare de masterat sunt disponibile 620 de locuri fără taxă, 1.906 de locuri cu taxă. 


La cinci facultăți, respectiv Facultatea de Litere, Facultatea de Matematică și Informatică, Facultatea de Istorie și Științe Politice, Facultatea de Arte și Facultatea de Construcții, înscrierea la admitere se face exclusiv online. Platforma de înscriere online va fi disponibilă odată cu deschi-derea sesiunii de admitere, adică pe 12 iulie. 


Amănunte ne oferă rectorul Universității "Ovidius", prof. univ. dr. Sorin Rugină. 


- De câțiva ani, se tot vorbește despre reconfigurarea celor 16 facultăți, în ideea eficientizării lor. Veniți cu noutăți? 
- În principiu, nu avem noutăți în ceea ce privește cifra de școlarizare, mergem tot pe o împărțire istorică. Avem nevoie de niște indicatori foarte buni pentru a face o repartiție proporțională. 


Logic, mergem unde este atractivitate și un grad mai mare de finanțare. Or, cei mai bine finanțați sunt studenții de la Arte și atunci ce să facem, să mărim acolo artificial? Și ca urmare a unui management corespunzător, într-un an și jumătate, această facultate a trecut de la un buget negativ la unul pozitiv. 


Cel mai sigur, din anul universitar viitor, vor interveni modificări influențate de starea actuală a învățământului și vom avea și limpeziri de la Ministerul Educației, pentru că legislația este destul de complicată. 


În ciuda faptului că Legea 1 este una clară și care încearcă să simplifice lucrurile. Dincolo de libertatea de gândire din mediul academic, avem nevoie și de libertatea de acțiune în limita unor regulamente și legi clare. 


Anul acesta este unul crucial. Așteptăm rata de promovabilitate la Bacalaureat ca să putem estima adresabilitatea. Teoretic, cele fără taxă se vor încadra în barem, dar la cele cu taxă ne așteptăm la o scă-dere chiar la nivel național, urmând a se reflecta și în buget. 


Problema este că pe țară sunt aproximativ 80.000 de locuri bugetate de minister și sunt 130.000 de absolvenți, dar rămâne de văzut câți trec Bacalaureatul. Adică s-ar putea să nu se ocupe nici cele "fără taxă". E greu de crezut atunci că vor veni la "cu taxă" în condițiile în care au de ales dintre atâtea universități private cu prețuri concu-rențiale. 


- Păi și nu ați făcut nimic în acest sens? 
- Noi suntem constrânși de o limită inferioară, impusă de bugetarea de la stat. Dacă studentul primește 2.900 lei sau 3.500 lei, noi nu putem să punem la "cu taxă" 2.000 de lei. Unii chiar apreciază că unde este taxa mai mare consideră că și universitatea este bună. 


- Și, totuși, ce noutăți consemnăm la această sesiune de înscrieri?
- Pentru prima dată, vom primi direct la universitate dosarele celor care doresc să candideze pe locurile special destinate studenților moldoveni. Până acum, ele mergeau direct la Ministerul Educației, dar, pentru că erau foarte multe solicitări, peste 3.000, s-a luat decizia de a se ocupa universitățile interesate de aceste înscrieri. Așa încât, în perioada 12-14 iulie, pe un circuit bine stabilit, o delegație de la noi va pleca în Republica Moldova - la Chi-șinău, Bălți și Cahul -, pentru a realiza înscrierea la fața locului.


Comentează știrea

Paul
11 iulie 2016
Faci bani simplu și repede!

Tocmai ai fãcut o mare descoperire! Un sistem autentic! Un sistem deschizãtor de drumuri! Faci bani simplu și repede! Vrei mai mulți bani? Vrei sã-ți îndeplinești dorințele? Alege sa actionezi si trimite textul "Informatii" la email: [email protected]

!
11 iulie 2016
?

Noutati de la DB?!

Costel
11 iulie 2016
da, da, de ziua ta

du-te bai acasa cu managementul lui Oxidatu. esti varza tu si acolitii tai. asteptam cu interes sa va rupeti gatlejele, pui de naparci ce sunteti. ati distrus o universitate intreaga, coruptilor

Rugina 2
12 iulie 2016
Vaiii

Esti dus rau!Inconjurat de o adunatura de lepre penale!! La drept ai aflat cat s-a luat spaga? La medicina?? SCORURI MARI ...RUGINITULE!!!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.1326 secunde