Nu contează dezastrul de la Bac! Crește numărul de locuri în universități

713
4
Nu contează dezastrul de la Bac! Crește numărul de locuri în universități - fotofondstudenti-1521734790.jpg

Articole de la același autor

Ministerul Educației Naționale a tăiat din numărul de locuri în unitățile de învățământ cu stagii de practică și a suplimentat numărul de locuri în universități, disponibile pentru anul 2018 - 2019. Măsura șefilor de la Educație este oarecum surprinzătoare, având în vedere criza de meseriași pe piața muncii, iar în condițiile în care aproape jumătate din absolvenții de clasa a XII-a nu reușesc să ia bacalaureatul, rămâne de văzut cu cine vor umple universitățile sălile de cursuri. 


Guvernul a aprobat, miercuri, 21 martie, cifrele de școlarizare propuse de Ministerul Educației pentru învățământul preuniversitar și superior de stat, în anul școlar/universitar 2018 - 2019. Astfel, cifra de școlarizare se menține la nivelul celei aprobate pentru anul școlar precedent, cu două realocări. 


Este vorba despre suplimentarea cu 1.000 de locuri a cifrei de școlarizare pentru învățământul obligatoriu cu frecvență redusă - nivel primar și gimnazial și programul educațional "A doua șansă", inclusiv pentru cel organizat în penitenciare, și diminuarea cu 1.000 de locuri a cifrei de școlarizare a stagiilor de practică, în învățământul de masă.


Pentru învățământul de masă preșcolar, primar, gimnazial, de artă și sportiv, precum și pentru clasele de început din învățământul de masă liceal și profesional, inclusiv învățământ dual, numărul de locuri rămâne la nivelul anului școlar anterior. 


În ceea ce privește învățământul superior, începând cu anul universitar 2018 - 2019, "Ministerul Educației Naționale a decis alocarea de locuri finanțate de la bugetul de stat, distinct pentru fiecare ciclu de studii universitare, acelor domenii prioritare cu potențial de creștere, relevante pentru dezvoltarea economică a României asumate prin Strategia națională de cercetare, dezvoltare și inovare 2014 -2020", explică ministrul Valentin Popa. 


Astfel, pentru viitorii studenți vor fi disponibile 63.201 de locuri pentru studiile universitare de licență, dintre care 5.000 de locuri alocate domeniilor prioritare de dezvoltare ale României, 2.000 de locuri pentru absolvenții liceelor situate în mediul rural și 1.201 de locuri pentru instituțiile de învățământ superior militar. Cifra totală pentru studiile universitare de licență, pentru anul universitar 2018 - 2019, este mai mare cu 1.201 de locuri, comparativ cu cifra din anul universitar precedent. 


1.000 de locuri în plus la rezidențiat 


De asemenea, vor fi scoase la concurs 35.973 de locuri pentru studiile universitare de master, dintre care 4.600 granturi pentru domeniile prioritare de dezvoltare ale României și 373 granturi pentru instituțiile de învățământ superior militar. Cifra totală pentru studiile universitare de master, pentru anul universitar 2018 - 2019, este mai mare decât cea alocată pentru anul universitar 2017-2018 cu 373 de locuri. Pentru studiile universitare de doctorat sunt propuse 3.036 de locuri, dintre care 300 de locuri finanțate de la bugetul de stat pentru domeniile prioritare de dezvoltare ale României și 36 de granturi pentru instituțiile de învățământ superior militar. Cifra totală pentru studiile universitare de doctorat este mai mare cu 36 de locuri comparativ cu cifra din anul universitar precedent. Iar la rezidențiat, au fost aprobate 5.000 de locuri, cu 1.000 de locuri mai multe comparativ cu anul universitar precedent. 


Comentează știrea

Profu de serviciu
23 martie 2018
Men

Universitati taraba si studenti slabi. Dezastru national

cupan
23 martie 2018
RUGAM

SUBIECT PENTRU LICENTA FACULTATE TABLA INMULTIRII.

cupan
23 martie 2018
Cred ca trebuie un examen

cu tabla inmultirii si pentru unii profesori universitari.Unii stiu doar spaga si sunt fffffff slab pregatiti.Produsele muncii lor ,cam 70% sunt rebuturi.Un strungar care avea 5% rebuturi era dat afara.Prof universitari sunt premiati .Au niste venituri uluitoare raportate la ce produc.

unu'
23 martie 2018
normal...

in piata grivitei, se mareste nr de tarabe, deci au nevoie de licentiate de la ovidius,saguna,haret, samd, pt a vinde niste cartofi si morcovi... caci asta e nivelul tutelor. bani sa fie, ca diplome se gasesc ....

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.4516 secunde