"Nu putem să punem lacăt la teatru". Ce au pregătit artiștii

700

Articole de la același autor

Oricât ne-am dori să ne relaxăm la un spectacol bun, din păcate, deocamdată, nu ne putem delecta decât cu spectacolele pe care artiștii constănțeni ni le oferă în mediul online. Chiar dacă aceștia își doresc din tot sufletul să își reia activitatea, acest lucru nu va fi posibil prea curând. Ce se întâmplă, însă, între timp, cu biata cultură?

Pandemia de Covid 19 a dat peste cap toate planurile instituțiilor teatrale și de divertisment din județul Constanța. Premierele pe care managerii și le propuseseră nu au mai putut fi pregătite, pentru că actorilor nu li se mai permite să se întâlnească într-un număr prea mare pe scenă, trebuie menținute măsurile de distanțare socială, trebuie să aibă echipamente de protecție etc.

Spre exemplu, directorul Teatrului de Stat Constanța, Erwin Șimșensohn a declarat că încearcă să regândească, la acest moment, strategia pe anul în curs, mai ales în condițiile în care nu speră ca actorii să se reîntoarcă pe scenă, în fața publicului, prea curând. "Tot ce aveam pregătit, nu va mai putea funcționa, dar, înainte de toate, trebuie să vedem, mai întâi, ce avem voie și ce nu. Este, încă o stare de incertitudine totală legată de instituțiile de spectacole. Nu știm cum să facem repetițiile. Tocmai de aceea, avem nevoie de un plan conform căruia să putem chema actorii la repetiții, în siguranță. Aceasta este, de fapt, marea noastră problemă. Între timp, artiștii au avut texte pe care le-au învățat acasă, înregistrări după poezii. Unii au repetat la viitoarea premieră, "Doi tineri din Verona", de Shakespeare, online, alții au reluat repetițiile la spectacole mai vechi și tot așa. Activitate au avut cu toții, dar la domiciliu, pentru că nu i-am putut chema la teatru. Practic, în afară de «Jocuri în curtea din spate» și «Tartuffe», ne plănuisem să mai avem încă două premiere, până la sfârșitul stagiunii. Totuși, premiera cu Shakespeare are mulți actori pe scenă și clar, un spectacol nu se poate repeta pe Zoom. Este nevoie și de mașiniști, sunetiști, toată echipa din spate și nu știm nimic. Ne gândim, însă, la niște proiecte mai mici, cu mai puțini oameni, care să implice prezența pe scenă a cât mai puțini oameni, să păstreze distanța, să poarte măști. Evident, ne pregătim, încercăm să facem o strategie de adaptare, pentru că nu putem să închidem teatrul, să punem lacăt. Oamenii au nevoie de teatru, iar noi trebuie să găsim soluțiile pentru a le oferi acest lucru. Ei au nevoie de cultură. Cultura este, în continuare, indispensabilă", ne-a declarat managerul.

Casa de Cultură se redeschide în septembrie

Dacă în anii trecuți, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Constanța, sala de spectacole era arhiplină în această perioadă, acum toate spectacolele au fost programate începând cu luna septembrie. "Am reprogramat tot. Am avut 18 spectacole, pe care le-am anulat sau reprogramat", a precizat directorul instituției, Gheorghe Ungureanu.

Între timp, la Teatrul Național de Operă și Balet "Oleg Danovski" se lucrează de zor, dar nu de la sediu, ci de acasă. Corul repetă cu maestrul online, orchestra învață singură, soliștii la fel.

Aici, directorul TNOBD, Daniela Vlădescu, a avut ideea de a face ceva inedit. "Am vrea să facem niște concerte în balconul teatrului, pe terasă. Concertele vor avea loc în week-end, de la ora 20.00. Noi avem niște spectacole care se fac cu negative de orchestră. Acelea sunt «O sole mio», în care cântăm operă, operetă, canzonette etc, dar pe care nu le vom face în regim de spectacol. Astfel, pe negativele de orchestră, fiecare solist va ieși pe această platformă sau în duet, dar la distanța reglementată prin lege. Probabil că vom decora, într-un fel, și scena, să fie cât mai atractivă. În alte zile, vom avea spectacolul «Magic Swing», o gală de operă și operetă, muzică instrumentală cu un cvartet și multe altele. Vrem să ridicăm moralul oamenilor, să știe că facem lucruri frumoase pentru ei", a adăugat directorul instituției.

La Teatrul pentru Copii și Tineret "Căluțul de Mare" actorii vor începe, de săptămâna aceasta, repetițiile la o nouă premieră, "Matei, cel mai mare Gulliver", pe un text de Gelu Naum, în regia Elizei Păuna. Acesta este un spectacol cu păpuși, destinat grupelor mici de vârstă. După aceea, în iulie se va începe lucrul la "Alice în Țara Oglinzilor", un spectacol de teatru-dans. "Vrem să lucrăm, pentru ca în momentul în care ne vom relua activitatea să avem ce prezenta publicului", ne-a declarat directorul artistic al instituției de cultură, Tiberiu Roșu. 



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5879 secunde