Nu toate școlile constănțene vor avea directori cu concurs. Participare sub așteptări

1550
Nu toate școlile constănțene vor avea directori cu concurs. Participare sub așteptări - fondlistedirectori-1633019029.jpg
La finalul celor trei zile în care comisia județeană constituită la nivelul Inspectoratului Școlar Județean Constanța a verificat toate dosarele depuse la concursul pentru ocuparea posturilor de director și director adjunct, joi, conform calendarului aprobat de Ministerul Educației, au fost afişate, la sediile inspectoratelor şcolare şi pe site-urile acestora, listele candidaţilor ale căror dosare au fost considerate conforme, cel puțin într-o primă fază.

Și asta deoarece, vineri, vor fi depuse solicitările de analiză a cauzelor și remedierea eventualelor erori la etapa de înscriere în platforma informatică, între 4-6 octombrie urmând să aibă loc remedierea eventualelor erori la etapa de înscriere, iar pe 7 octombrie vor fi afișate listele candidaților admiși la evaluarea dosarelor.

În județul Constanța, conform informațiilor oferite de Inspectoratul Școlar Județean Constanța, sunt vacante 189 de funcții de director, respectiv 77 de funcții de director adjunct. Din cele 227 de dosare evaluate, cinci au fost respinse, fie pentru lipsa documentelor obligatorii prevăzute în metodologie, fie pentru neconformitatea documentelor încărcate de către candidați în aplicația dedicată (nu s-a respectat formatul/conținutul precizat în metodologie). Din cei 222 de candidați validați, doar 20 nu

și-au ascuns numele în spatele unui cod de anonimizare, asumându-și până la capăt alegerea făcută, și anume de a intra într-o cursă la capătul căreia poți sau nu să ieși învingător.

De altfel, fiecare își are propriile motive de a se ascunde în spatele unei cifre, iar mulți o fac, evident... de gura presei, de rușine și de ce să nu ne gândim și la varianta unui aranjament că, deh, trăim în România și orice este posibil.

Cert este că nu s-au depus dosare pentru toate școlile din județul Constanța, pentru că la o simplă adunare ne dă cu rest: 276 de posturi vacante și 222 de dosare depuse, ca să nu mai spunem că pot fi și mai multe dosare pentru o singură unitate.

Nici la nivel național situația nu este pe măsura așteptărilor, conform statisticii Ministerului Educației, pentru cele 8.652 de funcții vacante publicate la nivel național (6.231 funcții de director și 2.421 funcții de director adjunct), au fost depuse 9.221 de dosare.

Vă reamintim că în urmă cu cinci ani, când la Constanţa au fost scoase la concurs 197 de posturi de directori şi 82 de posturi de directori adjuncţi, la proba scrisă din 12 octombrie 2016 s-au prezentat 207 candidați, întrucât între cele 225 de dosare validate (din 238 depuse) erau persoane care candidau pentru mai multe posturi.

Mai apoi, pe 17 iulie 2017, s-a organizat un nou concurs, IȘJ Constanţa oferind la concurs 91 de posturi de director şi 52 de posturi de director adjunct, pentru care s-au depus 135 de candidaturi (83 pentru funcția de director și 52 pentru funcția de director adjunct). La final, în 45 de unităţi şcolare nu a fost ocupat postul de director, iar în 26 postul de director adjunct, așa încât s-a recurs la detașarea în interesul învățământului.

AMR... două săptămâni

Cert este că de astăzi în două săptămâni va avea loc proba scrisă, în care candidații au de rezolvat, în maximum 120 de minute, un test standardizat cu 50 de itemi, cu un singur răspuns corect, prin care se evaluează capacități și competențe relevante pentru activitatea de management educațional, respectiv capacități cognitive și competențe de management și leadership.

„Practic, întregul concurs se va desfășura în durata semestrului I al anului școlar viitor. Este mai bine să demarăm concursul în data de 14 septembrie decât în data de 27 iulie cu proba scrisă, așa cum a fost anunțat anterior. Printre elementele care susțineau data de 27 iulie se regăsea nevoia de numire a directorilor interimari, al căror contract expira. Vom vedea în ce măsură se va regla aspectul interimarilor, deocamdată legea este foarte clară în această privință. Important este să avem anul școlar viitor directori în fiecare școală numiți pe criterii de competență. Concursul va privilegia exclusiv criteriile de competență”, a declarat ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu.

Pe 8 octombrie vor fi stabilite centrele speciale de desfășurare a probei scrise, urmând ca pe 13 octombrie să se facă repartizarea candidaților pe centre. În data de 15 octombrie va fi organizată proba scrisă. Pe parcursul lunilor noiembrie și decembrie vor avea loc probele de interviu la nivelul fiecărei școli. De asemenea, în perioada 20-22 decembrie vor fi emise deciziile de numire, începând cu data de luni, 10 ianuarie, dată la care începe semestrul II al anului școlar 2021-2022.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.3431 secunde