Directorul Complexului Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța, Adrian Bîlbă:

"Nu vrem să mai facem circ la Delfinariu!"

3322
2

Articole de la același autor

La Complexul Muzeal de Științe ale Naturii din Constanța se lucrează la planuri noi, se regândesc și se configurează noi proiecte, directorul Adrian Bîlbă dezvăluind cititorilor "Cuget Liber" proximele sale intenții. 


- Aveți vreo ofertă specială gândită pentru această vacanță a copiilor? 


- Nu, nu avem, pentru că din experiența noastră am constatat că nu vin copiii în vacanță la noi. Ei vin când sunt la școală. Asta este experiența noastră. Din mai multe motive. În principal, pentru că pleacă pe ici-pe colo, e o perioadă de odihnă a lor și de joacă. Avem un program foarte consistent cu școlile care ne aduc copii în perioada școlară în cadrul curriculei, cum ar fi la orele de biologie sau astrofizică, la Planetariu, și în consecință ei vin la complex în perioada școlii. Pe de altă parte, este salutară împărțirea acelei perioade sugestiv intitulată "Săptămâna Altfel", pentru că anul trecut au venit într-o singură săptămână toți și nu s-a înțeles nimic. Nici de către noi, nici de către ei. Când intră 1.000 de copii în curte, nu ai cum să faci activități cu ei. Acum, în schimb, mai așteptăm să vină și după Paști câteva serii, probabil acum, în vacanță. 


- Dar pentru sezonul estival aveți planuri… noutăți? 


- Ne zbatem să mai aducem niște animale marine, lei de mare și foci. Am mutat focile în bazinul de doi și le este bine acolo. Reabilităm bazinele exterioare și facem un sistem de filtrare mai bun și sperăm să putem aduce alte animale. La bazinele exterioare este o foarte mare încălzire pe timpul verii și pe de altă parte este insolație puternică, lumină foarte multă și ne-au înflorit algele, așa că trebuie să căutăm o soluție de eliminare a lor pe cale nechimică, ci biologică, să nu dăunăm animalelor. 
Avem două foci pe care le-am primit în niște condiții financiare deosebite… de iarnă, respectiv una cu 1.000 de euro și una gratis, prețul lor fiind cam 7.000 de euro. Dar pui, nedresați. Sperăm acum să aducem niște exemplare dresate, pe care să le mutăm dintr-un bazin în altul așa cum vrem noi, ca să putem face curățenie. Chiar am vorbit cu un curator de animale marine și sperăm să definitivăm anul acesta și investiția de modernizare a bazinelor exterioare și reparațiile curente, în care să aducem animalele. 


- Cât despre simpaticii delfini… 


- Nu avem intenții de a aduce alți delfini, unul dintre motive fiind cubajul insuficient de apă, care nu permite aducerea altor exemplare. Speram la un moment să aducem un mascul, dar la această specie de delfini viața nu se desfășoară în cuplu ca la noi. Masculii stau separat de femele, așa că atâta timp cât nu avem un bazin separat corespunzător și cubaj suficient de apă, un alt mascul comportă o notă de risc. Atunci am prefera să facem reproducerea artificială la aceste două femele, undeva în lunile octombrie-noiembrie. Prin această reproducere, ne putem programa data nașterii și chiar și sexul puiului. Gestația este între 11 luni și jumătate și un an, ceea ce ar însemna că la anul, în vară, fiind la jumătatea perioadei, nu vor mai face reprezentații care să șocheze, respectiv salturi foarte înalte, splashuri de apă și așa mai departe. Deci vom face niște reprezentații speciale pentru gestante, ca peste doi ani să le avem în show cu puii. De altfel, noi, în Constanța nu vrem să facem circ. Vrem să facem educație și oamenii trebuie să vadă în dinamică lucrurile. Vă dați seama ce frumos va fi să ai două femele delfin cu pui și vizitatori… 


- Totuși, lumea se bucură maxim văzându-i făcând acele salturi și fiind foarte jucăuși. Ceea ce nu este circ. Mai repede spectacol.


- Exact, dar cum spuneam, dacă circul este sub un contract de spectacol cu vizitatorul, un muzeu este sub un contract de educație. Și facem și spectacol și educație. Facem și reprezentație și arătăm că aceste animale se bucură, se joacă și se simt excelent cu noi, antrenorii. Iar pe de altă parte, avem bucuria de a transmite oamenilor că aceste animale au viața lor, au familie, au pui de crescut, au alăptare… Eu zic că asta chiar merită încercat. 


Ținem foarte mult ca acest complex muzeal să depășească pe de o parte cotidianul muzeelor, iar pe de altă parte, să depășească acțiunile acelor conservaționiști care își doresc închiderea grădinilor zoologice, a circurilor, a delfinariilor și care au avut succese în țările din nord-vestul Europei în special. Nici un delfinariu nu mai există în Anglia, tocmai s-a închis în Finlanda, în Suedia mai este unul singur, în Germania mai sunt două sau trei. Dar acolo unde sunt au programe educaționale și științifice complexe, care le-au permis să funcționeze în continuare. Cele care sunt de show, precum cele din sudul Europei sau țările Americii Latine, sunt într-o situație de risc. Este o mișcare anti-delfinarii și împotriva deținerii de animale sub controlul uman, în captivitate și folosirea lor în spectacole gen de circ. Acesta este și unul dintre motivele pentru care încercăm să ne adaptăm în continuare, adică de a trece pe un palier educativ-științific. 


- Instructorii care urmează să facă terapie cu copiii au finalizat cursurile? 


- S-au întors și urmează să mai plece alți doi la cursul de delfino-terapie, la începutul lunii iunie, iar din noiembrie vom începe terapia. Planurile sunt ca în septembrie să vină doi copii, în octombrie, alți patru; pentru noiembrie, nu avem încă un plan. Noi avem un proiect de cercetare în cadrul acestei terapii, care are niște pași de urmat vizavi de comportamentul delfinului în această acțiune terapeutică. Delfino-terapeutul împreună cu dresorii studiază efectul terapeutic asupra copiilor. Va veni poate și cineva de la Armată cu un sonar ca să vadă cum își modifică ambianța sonoră delfinul pe momentul respectiv. 


Comentează știrea

UN DELFIN LIBER
19 aprilie 2017
CIRC SI PAINE

TOT CIRC ESTE. CAND UN ANIMAL CREAT SA TRAIASCA LIBER IN SUTE DE MII DE KM2 ESTE PUS INTR-O "CUSCA" SI OBLIGAT SA EXECUTE TOT FELUL DE "EXERCITII AMUZANTE" LA COMANDA, MISCARI PE CARE EL LE EXECUTA LIBER CAND ARE CHEF IN LIBERTATE, SE NUMESTE PROSTIE OMENEASCA. NU ESTE NICIO DEOSEBIRE INTRE CONDITIILE DE VIATA A ACESTOR MAMIFERE EVOLUATE SI O PASARE IN COLIVIE. CE MARE CACAT REALIZEAZA UN DRESOR FACAND UN DELFIN SA EXECUTE NISTE SALTURI PROSTESTI INTR-UN BAZIN DE CATIVA M3? NU EXISTA NICI UN DRESAJ. NICIUN ANIMAL SALBATIC NU EXECUTA O ACTIUNE PE CARE NU O EXECUTA LIBER IN MEDIUL LUI NATURAL. ESTE UN SPECTACOL FOARTE TRIST SA VEDETI ACESTE ANIMALE FOARTE EVOLUATE IN TIMPUL IERNII ,IN BAZINELE MICI INOTAND IN CERC TOATA ZIUA. ACEST FEL DE SPECTACOL TREBUIE SA DISPARA, SA FIE INTERZIS,CUM AU FOST INTERZISE ANIMALELE SALBATICE IN CIRCURI, MENAZERII. NICI GRADINILE ZOOLOGICE NU-SI AU ROSTUL AZI CAND ORICINE POATE CALATORI IN TOATA LUMEA SI VEDEA IN MEDIUL LOR ACESTE ANIMALE. CRED CA FILMELE DOCUMENTARE ,MUZEELE SUNT MULT MAI EDUCATIVE. AM VAZUT DE LA CREAREA DELFINARIULUI CUM ACESTE ANIMALE SE CHINUIE INTR-UN LIGHIAN, CUM MULTE AU MURIT LA VARSTE FRAGEDE SI ALTELE IN STARE DE DEPRESIE SI STRES. DELFINARIUL ESTE O AFACERE PENTRU COPII SI PROSTIMEA ADULTA. SARACUL DELFIN,A PARASIT MEDIUL TERESTRU PT CEL MARIN,DAR NICI ACOLO NU A SCAPAT DE PROSTIA OMULUI.

Adi
19 aprilie 2017
E timpul sa evoluam

Domnule Balba, acele institutii din nord-vestul Europei au fost inchise (si foarte bine s-a facut!) deoarece lumea, pe acolo, evolueaza din punct de vedere al intelectului. Vad ca noi pe aici inca avem, din pacate, o gindire primitiva sau medievala. Locul tuturor animalelor este in liberate. Noi, specia umana, nu am fost investiti de nimeni sa le decidem soarta si cu atit mai mult sa le rapim liberatea sau sa le injosim punindu-le sa faca niste "trucuri" de doi bani. Vreti educatie ? ...avem atitea posibilitati acum cu internetul, posibilitatea de a calatori si a vedea, realitate virtuala, etc. Haideti sa nu ne mai ascundem dupa deget si sa gasim motive puerile de a rapi libertatea unor fiinte sensibile, cu constiinta de sine (dupa ultimile cercetari stiintifice) si sa facem urmatorul pas in evolutia umana - sintem colocatari pe aceasta Planeta cu toate fiintele (iar asa-zisa noastra superioritate poet fi cel mai bine pusa in practica ajutind aceste fiinte si nu limitindu-le libertatea) si nu stapini auto-proclamati.

Articole pe aceeași temă

Sâmbătă, 10 Septembrie 2016
Stire din Social : Cum putem salva  un delfin eșuat pe plajă
Pagina a fost generata in 0.7394 secunde