Rectorul UMC, Cornel Panait:

"Numărul mic de tineri care au luat examenul de bacalaureat va influența admiterea din acest an"

792

Articole de la același autor

Absolvenții cu diplomă de bacalaureat se pot înscrie, începând de luni, 15 iulie, la Universitatea Maritimă din Constanța (UMC), unde li se pun la dispoziție 1.245 locuri, din care 145 sunt finanțate de la buget.

Dintre acestea, 550 sunt rezervate candidaților care vor studia în limba română, 200 sunt pentru cei care aleg să studieze în limba engleză și 350, cu taxă, la forma de învățământ frecvență redusă. Acestora li se adaugă 72 locuri bugetate pentru românii de pretutindeni.

Instituția de învățământ superior mai scoate la concurs alte 625 locuri la masterat, din care 100 bugetate și 17 pentru românii de pretutindeni. În plus, în grafic mai există și trei granturi la doctorat, pentru domeniul Inginerie Mecanică, și două granturi pentru Inginerie Mecanică, pentru românii de pretutindeni.

În ceea ce privește admiterea la facultate, aceasta se va face exact ca și în anii anteriori. Pentru locurile fără taxă, se va da examen la matematică, iar pentru celelalte locuri, cele cu taxă, admiterea se va face în baza concursului de dosare.

"Ca noutate, vom genera la nivelul tuturor universităților maritime din lume un program de pregătire care, în luna septembrie, va primi un gir legal și oficial din partea Organizației Maritime Mondiale. Deci, universitatea noastră se încadrează în categoria universităților de pregătire la cel mai înalt nivel, în afară de specializările din domeniul maritim, având celelalte specializări tradiționale, Inginerie maritimă în transporturi, care va fi o specializare de business administration. Ca o noutate în domeniul de pregătire de bază al studenților, vom deschide din anul 2019-2020, două laboratoare de limbă engleză, în care va exista toată aparatura necesară pentru învățarea limbii engleze și softurile necesare pentru pregătirea lor, la nivelul unor facultăți de limbi străine existente în întreaga lume. Suplimentar de această pregătire, universitatea este capabilă să facă testări și să le dea cursanților săi certificate acceptate în întreaga industrie maritimă, ca o dovadă a însușirii principalelor competențe necesare pentru a fi la bordul navei", a declarat, pentru "Cuget Liber", rectorul UMC, prof. univ. dr. ing. Cornel Panait.

Trebuie schimbat

modul de predare

Pentru că procentul de promovabilitate al examenului de bacalaureat este de doar 64% în județul Constanța, și UMC-ul se teme că vor fi probleme.

"Este sigur că numărul mic de tineri care au luat examenul de bacalaureat va influența admiterea din acest an la studii de licență, dar suntem deja obișnuiți cu acest trend. Evident, cei care vor să devină navigatori sau să lucreze în industrii conexe știu unde trebuie să vină. Trebuie să ne gândim, totuși, că dintr-un procent de 64% care au promovat, cei mai buni pleacă să studieze în străinătate. Constanța oferă școală în profil tehnic prin Universitatea Maritimă, Academia Navală «Mircea cel Bătrân» și Universitatea «Ovidius», dar cred că cel mai important domeniu în care poate oferi școală în domeniul tehnic este cel maritim, pentru că avem o istorie, știm ce trebuie să facem. Totuși, trebuie pornit de la ideea că cei care rămân studenți în acest domeniu intră în categoria elevilor buni, dar pentru noi este o provocare să ne reașezăm, în acest fel, programele de studiu, planurile de învățământ, în așa fel încât să putem asigura competențele necesare printr-un alt mod de adresabilitate, către studenții noștri. De ce? Pentru că, a preda excesiv de multă matematică, fizică sau chimie la niște tineri care nu au dovedit un apetit prea mare în timpul liceului este o eroare. Așa că, pe viitor, va trebui să ne axăm pe un alt mod de cunoștințe și un alt mod de predare", a adăugat rectorul UMC. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.5085 secunde