O așezare rurală medievală a răsărit în calea Autostrăzii Soarelui

1573
O așezare rurală medievală a răsărit în calea Autostrăzii Soarelui - 70c6b73ed4bca86c538497655caab769.jpg
Arheologii constănțeni au descoperit, recent, o așezare rurală unică prin informațiile oferite, pe autostrada Constanța-București, zona Valu lui Traian. Săpăturile s-au desfășurat pe tronsonul Medgidia - Constanța al autostrăzii, la km. 197,7- 198,7, în acea zonă existând două puncte de lucru. La primul punct, săpăturile au început în luna octombrie; cercetătorii au scos la lumină o parte din valul mic de pământ și șanțul de apărare care se afla spre sud, perioada estimată a monumentului fiind secolul VI. În celălalt punct de lucru a fost descoperită o așezare medievală timpurie din sec. X-XII, săpăturile începând în luna noiembrie și urmând să continue anul viitor.
Unul dintre arheologii care au contribuit la revelarea așezării medievale este Cristina Talmațchi, care ne-a vorbit despre importanța pe care această descoperire o are pentru Dobrogea: "Până la această dată nu avem în toată Dobrogea o așezare rurală din această perioadă săpată integral sau sistematic. Avem doar încă trei săpături de salvare făcute pe un perimetru mult mai mic decât cel de la Valu - două așezări din județul Tulcea și încă una de la Canlia. Ne ajută să subliniem elemente ale mediului rural dobrogean din perioada respectivă referitoare la tipul de așezare, în cazul acesta nefortificată".
Așezarea, estimată a se întinde pe lungimea unui kilometru, se află la circa 20 - 30 m sud de valul mic de pământ și la 180 m sud de valul de piatră. Arheologii urmează să cerceteze în ce măsură există o corelație între așezarea rurală și valul de piatră.
Au fost descoperite 12 locuințe, din care patru au fost lucrate integral iar opt urmează să fie finalizate, o groapă de acces spre unul dintre cuptoare și două gropi menajere. În exteriorul locuințelor au fost descoperite nouă cuptoare în pământ cruțat și două din piatră, având fo-losință comună. Materialele extrase din toate aceste complexe constau în ceramică de uz comun, ceramică neagră lustruită și fragmente de cazane pecenege, ele contribuind la datarea așezării medievale. Au fost scoase la lumină unelte din os, fusaiole și numeroase gresii și cărămizi folosite pentru ascuțit împungătoarele din os. "Numărul mare de oase descoperite până acum și de cărămizi care poartă urmele unde au fost ascuțite împungătoarele din os ne determină să considerăm, în acest stadiu al cercetării, că vorbim de o așezare în care îndeletnicirile principale erau agricultura și creșterea animalelor. Nu este exclus să descoperim ateliere de prelucrare a pieilor, probabil că ei aprovizionau alte așezări din zonă cu produse finite", ne-a spus Cristina Talmațchi.
Echipa care a descoperit așezarea este formată din Traian Cliante (șef de șantier), Cristina Talmațchi, Andrei Heroiu, Gabriel Talmațchi și Constantin Șova, arheologi în cadrul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.2985 secunde