O nouă Lege a Educației, poate în următorul an școlar

419
Anul trecut, după lungi controverse politice și sindicale, guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament pentru noua Lege a Educației, dar aceasta a picat la Curtea Constituțională, care a decis că o astfel de lege nu poate fi adoptată prin angajarea răspunderii, ci numai prin dezbatere parlamentară. Prin urmare, depinde acum numai de Parlament ca școala românească să funcționeze în 2010 după reguli noi.
Având în vedere că legea are peste 300 de articole, dezbaterea parlamentară ar putea dura ani buni, în condițiile în care actuala majoritate parlamentară este extrem de fragilă. Pentru a se evita tergiversarea legii, există și posibilitatea adoptării ei în procedură de urgență.
Soluția aceasta nu garantează însă că legea nu va fi modificată în funcție de interesele parlamentarilor care predau la universitățile private, ale sindicatelor care au acorduri cu unele partide, ale unor șefi de instituții de învățământ private care au sponsorizat campaniile electorale ale unor candidați și partide.
Disputele se vor purta în special pe prevederile cele mai controversate ale legii în varianta Guvernului Boc 1. Una dintre acestea vizează numărul maxim de materii care se vor preda în diverse cicluri de învățământ și numărul de ore săptămânale petrecute de elevi în școală.
Altele reprezintă noutăți absolute, cum ar fi aceea prin care statul acordă fiecărui copil, la naștere, pentru educație, suma de 500 de euro. Un punct nevralgic îl reprezintă depolitizarea învățământului prevăzută în proiectul Boc, dar contestată de liberali. Este de așteptat ca și subiectul religiei în școală să genereze lungi dezbateri, ca să nu mai vorbim de prevederi ce vizează salariile, norma didactică, structura examenelor și acreditarea instituțiilor de învățământ private.
Printre prevederile controversate din lege se numără: aria curriculară, programa școlară, depolitizarea învățământului, religia în școli, ajutorul de stat pentru educație, salarizarea cadrelor didactice, norma didactică, structura examenelor, acreditarea instituțiilor de învățământ private.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Miercuri, 06 Ianuarie 2010
Stire din Cultură-Educație : Tradiții și obiceiuri de Bobotează
Pagina a fost generata in 1.9335 secunde