O nouă materie la clasele a XI-a și a XII-a!

536
4
O nouă materie la clasele a XI-a și a XII-a! - onouamaterie-1463765165.jpg

Articole de la același autor

Elevii de clasa a XI-a și a XII-a vor putea studia la școală istoria recentă a țării noastre. Din anul școlar 2016 - 2017, la clasele a XI-a și a XII-a se va putea studia o nouă disciplină opțională - Istoria recentă a României.

Programa cursului face parte din oferta de cursuri opționale propusă elevilor și profesorilor de istorie de Ministerul Educației Naționale și Cercetării Științifice în cadrul Curriculum-ului la decizia școlii (CDS). Disciplina prezintă o imagine complexă a societății românești din a doua jumătate a secolului XX și din primele decenii ale secolului XXI. Noul curriculum susține o abordare flexibilă prin ponderarea studierii evenimentelor în favoarea ansamblului și a perspectivei asupra trecutului, respectiv prin aprofundarea și interpretarea trecutului în locul memorării unor serii cronologice și al istoriei de tip narativ și enciclopedic.

Conținuturile programei sunt grupate în patru capitole. Fiecare capitol corespunde etapelor, general acceptate, în care a evoluat România de la 23 august 1944 până în 1989. Ultimul decupaj este perioada parcursă din 1990 până în 2007 (anul integrării României în Uniunea Europeană), an considerat un reper important al evoluției istoriei contemporane. Criteriul de referință în fixarea acestor perioade cronologice îl reprezintă proiectele de țară disputate și asumate de către actorii politici și ai societății civile în fiecare dintre aceste perioade.

Programa disciplinei Istoria recentă a României susține finalitățile cursului general de istorie prin setul asumat de valori și atitudini și prin competențele generale și specifice pe care le promovează. Ea propune un demers didactic realizat din perspectivele educației pentru drepturile omului, educației pentru diversitate, educației pentru dimensiunea de gen, a perspectivelor multiple asupra istoriei, a problemelor sensibile și controversate, a strategiilor de argumentare, negociere și coope-rare, dar și a utilizării surselor multiple de informare și documentare.

Programa cursului opțional Istoria recentă a României face parte dintr-un pachet educațional care va cuprinde manualul pentru Istoria Recentă a României, ghidul profesorului și un ghid multimedia. 

Comentează știrea

DODO
21 mai 2016
si ?

Ce sa invete ? cum a fost furata o tara ? cum am devenit un popor de nomazi ? cum NU am ridicat un ,,domn,, de care sa fim mindrii ? cum sintem condusi de penali ? sa memoreze lista cu clientii DNA -ului ? cum se ia o spaga ? sa numere asistatii sociali? mai ziceti si voi cite ceva ca mi-e lehamite .

Istoria recenta!
21 mai 2016
si? si?

Sa-i invatam pe copii cum guvernantii isi dau salarii si pensii mari nemeritate? Cum se face evaziune fiscala la nivel inalt? Cum suntem mintiti si ni se arunca frimiturile de la masa bogatilor? Cum ne sunt bagati pe gat inspectori si directori numiti politic? Cum ni se fac promisiuni in campania elrectorala care nu vor fi respectate niciodata? Cum sunt pline ecranele televizoarelor de pipite si giggolo care devin modele demne de urmat?

Doru
21 mai 2016
Copii chinuiti degeaba

Acuma depinde de cine scrie istoria asta. Materialul didactic poate fi foarte usor transformat in materie de indoctrinare cu falsuri,de transformare a mentalului tinerilor in ceva de tip nord-corean. Starea complet decazuta a conducerii tarii nu da incredere ca initiativele de tip educational politico-istoric cu referire la perioada de dupa 1989, respecta adevarul. Vor fi niste materii care doar vor chinui mai mult viata elevilor,ei fiind din fericire de data asta,cu gandul la buci si bautura,elemente mai sanatoase decat indoctrinarile care sa-i aduca la stadiul de sclavi lasi ca pe parintii lor,care nu ies in strada nici daca le reguleaza cineva nevestele, conform unor eventuale legi tampite ca multe altele. Istoria recenta poate va fi scrisa cu respectarea adevarului,dupa ce mor efectiv cei din generatia conducatoare actuala si parte din urmasii lor. Cam la 30-4o de ani de la decesul nostru ca generatie intreaga,stranepotii poate vor fi in stare sa scrie o istorie cu falsuri mai putine.

Cristi
21 mai 2016
E simplu !

Vom aprofunda cunostinte despre Udrea-Cocos-Basescu - Placinta - Ritzi - Fenechiu - Nicusor - Vanghelie - Mazare - Borcea - Becali - Hasotti - Patriciu - Vozganian - Pacuraru - labagii - Bola - Dragomir si Dragomir - Teodosie - Tanasescu - Rimaru - Bula - Itic si Strul - Dorel - balamuc- ratare- spaga- droguri - dezinfectanti - DNA - democratie - apa de ploaie -alegeri - hotie - minciuna - populism - extremism - deputati -senatori - infractori - parnaie - suspendare - recuperare - prejudicii - si alte gunoaie mioritice ...

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 1.2003 secunde