Oameni de cultură constănțeni, la aniversarea Revistei "Tomis"

581
Oameni de cultură constănțeni, la aniversarea Revistei
Publicația culturală "Tomis" a aniversat, ieri, 45 de ani de existență, ocazie cu care a invitat personalități culturale constănțene la Librăria Sophia, pentru a dezbate identitatea culturală tomitană. Printre cei prezenți la eveniment s-au aflat secretarul literar al Teatrului de Stat, Anaid Tavitian, actorul Lucian Iancu, prof. univ. dr. Gheorghe Dumitrașcu și prof. univ. dr. Valentin Ciorbea. Lor li s-a alăturat Gabriel Octavian Nicolae, care și-a lansat volumul "Constanța Remember: 1895 – 1945", realizat împreună cu regretatul Viorel Ovidiu Lipovan.
Evenimentul a fost moderat de Bogdan Papacostea, redactorul șef al revistei Tomis, care a amintit, printre altele, faptul că publicația a apărut într-o variantă inițială în anul 1965. După ce autoritățile vremii au constatat că revista nu respectă canonul politic și estetic comunist, ea a fost suprimată pentru un an de zile. Din 1966, publicația a apărut iar, într-o formulă acceptată. În ceea ce privește identitatea culturală tomitană, Bogdan Papacostea a observat că însăși referirea la trecutul istoric al Constanței, prin folosirea frecventă a conceptului "tomitan", este o dovadă a faptului că nu există o identitate culturală fixată suficient și că "ne raportăm excesiv la imaginea lui Ovidius pentru că altceva nu avem la îndemână". "Deși la nivel individual există oameni educați și talentați, ei nu pot produce o stare de emulație deoarece nu se pot întâlni, Constanța fiind un oraș complet acultural din acest punct de vedere", a subliniat Papacostea.
O parte dintre cei prezenți la dezbatere au continuat cu o evocare a regretatului Jean Constantin pe terasa restaurantului Pelican, localul preferat al actorului în ultimii săi ani de viață.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.5036 secunde