"Ora de teatru", proiectul care contrazice principiul superficialității generației tinere

825
Proiectul "Ora de teatru", demarat în urmă cu câteva luni de actorul Liviu Manolache, și-a propus să plaseze elevii din școlile și liceele constănțene față în față cu valorile culturii românești. Totodată, cel puțin în ceea ce privește locurile în care s-a desfășurat proiectul, a fost anulată generalizarea conform căreia teatrul nu "prinde" la elevi.
Prin prisma experienței de la Liceul Teoretic "Ovidius", unde predă cursuri de dramă, și acum, prin intermediul acestui proiect, Liviu Manolache este convins de faptul că trebuie să acordăm mai multă încredere elevilor. "Mă doare când aud că oamenii vorbesc urât despre această generație. E adevărat că sunt mai tot timpul
cu ochii în calculator, dar nu
sunt superficiali, chiar sunt indivizi profunzi", susține actorul, argumentându-și afirmația prin reacțiile pozitive pe care le primește la "Ora de teatru": "Odată ce Liceele Sanitar și «Traian» ne-au chemat pentru a doua oară, iar elevii ne pun atâtea întrebări, înseamnă că ideea este bine primită. În plus, dacă nu creezi dezbatere, lucrurile amorțesc", adaugă Liviu Manolache.
Reamintim cititorilor că "Ora de teatru" își propune să aducă teatrul mai aproape de elevi, actori ai Teatrului de Stat Constanța, deplasându-se în școli din Constanța și din județ pentru a prezenta schițe semnate de Ion Luca Caragiale. Din echipa "Ora de teatru" fac parte: Liviu Manolache, Luiza Sarivan, Florentin Roman, Bogdan Bucătaru și Andrei Cantaragiu.
Luni, elevii Școlii cu clasele I-VIII din Cumpăna au avut parte chiar de mai mult decât o "Oră de teatru", tinerii fiind foarte curioși să primească o artă cu care, mulți dintre ei, făceau chiar atunci cunoștință: "Am văzut acolo copii civilizați, cu suflet curat, cu ochi mari și plini de curiozitate. Ne-au întrebat despre schițele lui Caragiale, pentru că, așa cum le prezentăm, ele au mari implicații sociale. Au văzut, astfel, de ce lui Caragiale i se spune nemuritor", ne-a spus Liviu Manolache.
"Ora de teatru" continuă și astăzi, la Școala cu clasele I-VIII "Aurel Vlaicu" din Constanța, de la ora 13:30. De asemenea, vineri, 26 februarie, elevii Liceului Teoretic "Ovidius" vor putea asista la o desfășurare mai amplă a proiectului.
Până în luna mai, elevii din Constanța și din județ îl vor putea primi pe Caragiale în școlile lor, prin intermediul actorilor constănțeni, urmând ca sezonul doi al "Orei de teatru" să debuteze în toamnă, centrat pe textele lui Vasile Alecsandri. În cazul în care vor exista condițiile necesare, din primăvara anului 2011, "Ora de teatru" va fi realizată pe baza operei lui Mihai Eminescu.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.9396 secunde