Palmares de excepție la Colegiul "Mircea". Încă trei premii importante

966

Articole de la același autor

Colegiul Național "Mircea cel Bătrân" încheie anul în acel mai frumos mod posibil, adăugând palmaresului său încă trei premii importante.

Trei elevi de excepție ai Constanței au făcut din nou cinste instituției de învățământ din care vin și orașului de la malul mării. Ei au participat, zilele trecute, la două competiții internaționale și la un concurs național, întorcându-se cu cele mai mari distincții.

Hakan Kalila, din clasa a zecea, a participat la Olimpiada internațională pluridisciplinară din Coreea. În urma a trei probe, un test grilă, o probă teoretică și una practică, la fizică, chimie și biologie, Hakan a câștigat medalia de argint. Deși a muncit foarte mult pentru această performanță, spune că i-a plăcut fiecare clipă.

"A fost o experiență foarte interesantă în Coreea. Subiectele au fost frumoase, în ciuda competiției dure. A fost interesant să observ și oamenii de acolo, pentru că nu își taie friptura cu cuțitul, ci cu foarfeca, și totul mănâncă cu bețe", a mai spus mircistul.

Hakan mai are încă doi ani până va termina liceul, dar deja știe ce vrea să facă mai departe: "Mă gândesc să mă duc spre medicină și cercetare în fizică".

Tentați să plece la studii și cercetare în străinătate

La rândul său, Costin Dobrin, multiplu olimpic național și internațional, a re-prezentat Constanța și România la Bruxelles, în cadrul Comisiei Parlamentare pentru Marea Neagră și Marea Mediterană, cu un referat științific. Lucrarea a fost realizată în cadrul Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare Marină "Gri-gore Antipa" din Constanța, aflat într-un proiect european de cercetare asupra Mării Negre și Mării Mediterane.

Sprijinit și coordonat în lucrarea sa de către cercetătorul științific Mariana Golumbeanu, Costin a vorbit Parlamentului European, însă speră ca aceasta să nu fie ultima sa experiență peste hotare. "Mă văd studiind în străinătate și peste zece ani, dacă situația din țară mă va putea ajuta să mă dezvolt, vreau să mă întorc și să-mi ajut țara", ne-a mărturisit mircistul, care deja a susținut un interviu la Universitatea Cambridge și urmează să aplice pentru mai multe universități din SUA.

Paul Haidu-Gerea, unul dintre cei mai performeri elevi români la chimie, cu nu mai puțin de trei premii internaționale deja câștigate anul acesta, a ținut morțiș să mai adauge la colecție și premiul întâi la concursul "Nițescu", organizat, recent, de Universitatea Politehnică București.

"În anii precedenți, am obținut premii la chimie anorganică, iar anul acesta, la chimie organică. Sunt pasionat de mic de științele exacte, dar chimia îmi place cel mai mult. După ce termin liceul, vreau să devin profesor universitar și să lucrez în străinătate, în cercetare", a spus Paul. 

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.6791 secunde