Părinții din Constanța nu se îngrămădesc să-și testeze copiii de Covid, la școală

1528
Părinții din Constanța nu se îngrămădesc să-și testeze copiii de Covid, la școală - fondtestareelevi1-1615565850.jpg

Articole de la același autor

După reluarea cursurilor faţă în faţă, a fost o chestiune de zile până când au apărut primele cazuri de COVID-19 în rândul elevilor şi cadrelor didactice. Doar săptămâna aceasta, au fost raportate peste 20 de cazuri de îmbolnăvire la educatori, învăţători, profesori şi peste 42 la preşcolari şi şcolari. Cu toate acestea, testarea în cadrul unităţilor de învăţământ este aproape zero, la nivelul judeţului Constanţa.

Testele achiziţionate de Ministerul Educaţiei care ar trebui folosite în şcoli pentru a fi verifica dacă elevii şi profesorii au contractat virusul SARS-CoV-2 sunt puse la păstrare şi aproape inutile. Cei mai mulţi părinţi nu şi-au dat acordul pentru ca şcolarul să fie testat în cadrul unităţii de învăţământ. „Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Constanţa a distribuit 19.685 de teste. Din acestea, până joi, 11 martie, au fost efectuate 322 de teste”, a declarat, pentru „Cuget Liber”, purtătorul de cuvânt al DSP, Tudorel Ene.

De altfel, situaţia este cunoscută şi la nivelul Ministerului Educaţiei.

„În pofida îndemnului repetat la prudenţă şi la testare, aceasta fiind singura metodă prin care putem să vedem ce elevi sunt infectaţi pentru a lua măsurile care se impun, pentru a nu ridica riscul de transmitere epidemiologică, din păcate, din cele 1.150.000 de teste care au fost distribuite la începutul lunii februarie, cu destinaţie testarea elevilor şi a angajaţilor din învăţământ, au fost folosite mai puţin de 5.000”, a precizat ministrul Sorin Cîmpeanu.

Potrivit acestuia, există două motive pentru această reticenţă a testării în şcoli: „lipsa personalului medical şi rezerva părinţilor în a-şi exprima acordul în această testare pe baza caracterului considerat invaziv”. Ministrul Educaţiei a anunţat că face demersuri pentru a obţine teste care să nu mai aibă acel caracter invaziv.

„Am propus ideea achiziţionării de teste non-invazive, care suntem convinşi că vor ridica foarte mult acceptul pentru testarea elevilor. În Austria, Germania şi în alte state europene, sunt teste care se autoadministrează şi care nu necesită personal medical şi care ar fi mult mai uşor de administrat. Acestea sunt mai uşor de acceptat şi de către părinţi, pentru simplul fapt că sunt non-invazive”, a subliniat Sorin Cîmpeanu.

Aproape 1.000 de elevi, infectaţi

Regulile sanitare impuse prin Ordinul comun al Ministerului Educaţiei şi Ministerului Sănătăţii, din 6 martie 2021, la apariţia unui caz confirmat de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 într-o grupă de învăţământ preşcolar sau clasă de învăţământ primar, se efectuează testarea colegilor, se suspendă cursurile grupei sau clasei respective pentru o perioadă de 14 zile, iar ancheta epidemiologică stabileşte persoanele care vor fi carantinate. De asemenea, la apariţia unui caz confirmat de îmbolnăvire într-o clasă de învăţământ gimnazial, liceal, profesional şi postliceal, se efectuează ancheta epidemiologică şi testarea colegilor acestuia şi a cadrelor didactice, conform anchetei epidemiologice. Conducerea unităţii de învăţământ decide, în urma consultării cu Direcţia de Sănătate Publică, dacă se impune carantinarea celor care fac parte din aceeaşi clasă sau suspendarea cursurilor, fără caz.

Conform datelor furnizate de DSP Constanţa, la nivelul judeţului au fost confirmate, de la începutul anului şcolar, 388 de cadre didactice, 948 de elevi, 220 de studenţi şi 122 de angajaţi din unităţile de învăţământ – personal auxiliar.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!
Pagina a fost generata in 0.3903 secunde