La finele săptămânii trecute, la București, a avut loc adunarea generală a Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți - Învățământ Preuniversitar, prilej cu care, pe lângă partea de dare de seamă și rapoarte administrative, s-au stabilit și persoanele care vor face parte din noile structuri.
După cum se știe, fostul președinte Mihaela Gună, suspectat de evaziune fiscală în mai multe concursuri școlare printre care și concursul Arhimede, și-a dat demisia.
Astfel, noul președinte ales al FNAP este Iulian Cristache, din municipiul Alexandria (județul Teleorman), iar Constanța își păstrează reprezentarea "la centru" prin Adrian Topor, care este președinte regional, dar și membru în consiliul director.
Din păcate, la nivelul județului, și-a păstrat "calitatea" de așa-zis președinte Șachir Bunian, care declarase pentru "Cuget Liber" cu ceva timp în urmă că își va depune demisia și va renunța, din cauza vârstei înaintate.
L-am întrebat pe noul președinte, Iulian Cristache, de ce se fac asemenea numiri de persoane fără consultarea părinților constănțeni, într-o organizație care ar trebui să fie în centrul celor mai fierbinți discuții legate de soarta copiilor, mai ales din calitatea de sponsor principal al învățământului românesc. "Aveți perfectă dreptate și în perioada cât a fost doamna Gună președinte am ridicat și eu problema președinților de asociații care nu mai au legături cu învățământul preuniversitar. Pe de altă parte, nu sunt mulți părinții care vor să se implice, iar noi avem nevoie de experiența celor care s-au implicat deja în acțiuni și proiecte. Că de altfel părinții își dau cu părerea și înjură pe la colțuri învățământul românesc, comentează și sunt foarte vocali, dar când este vorba își ne unim nu se mai poate. Se întâmplă la Ministerul Educației lucruri care nu ne plac, inclusiv această manipulare politică a Consiliului Național al Elevilor. Nu este normal să li se dea libertate să-și facă propriul statut, ba chiar să elimine din ROFUIP prevederile care nu le convin", a mai spus același nou președinte FNAIP.
Am mai aflat că la aceeași adunare generală s-a decis ca toate organizațiile județene de părinți să inițieze pagini pe Facebook în care părinții să aibă șansa de a-și spune nemulțumirea, iar pre-ședintele să solicite acorduri de afiliere, pentru o mai strânsă colaborare.
Așadar, stimați părinți constănțeni, dacă vreți să deveniți o voce și să continuați să sponsorizați învățământul românesc din postura de "persoane juridice", dar cu o anume reprezentativitate, ar fi cazul să acționați!