Părinții, revoltați de perioada aleasă pentru grevă. ”Pun în pericol viitorul copiilor noștri”

5317
Părinții, revoltați de perioada aleasă pentru grevă. ”Pun în pericol viitorul copiilor noștri” - fond-greva1-1684509345.jpg

Articole de la același autor

Pe lângă faptul că marea majoritate a părinților a fost nevoită să găsească „artificii” pentru a-și lăsa în siguranță copiii acasă, greva generală anunțată în învățământul românesc să debuteze luni, 22 mai, pune în pericol desfășurarea examenelor naționale și, implicit, viitorul elevilor din anii terminali. Dacă în urmă cu 18 ani, greva generală din învățământ s-a petrecut, timp de trei săptămâni, în luna noiembrie 2005, când nu erau programate examene naționale, de data aceasta elevii și părinții lor se tem ca nu cumva să le fie afectat viitorul.


De asemenea, și studenții sunt în pericol să piardă anul universitar, din cauza faptului că sindicaliștii din Federația „Alma Mater” se vor alătura grevei.


„Începe sesiunea în două săptămâni. Este foarte posibil să avem examene anulate sau amânate și ne cerem scuze studenților și părinților (...) Federația noastră, chiar dacă are un procentaj mai mic de doar 40 la sută care va fi îmbunătățit până la sfârșitul săptămânii, când vom finaliza referendumul, va putea să participe la protest. Cei care au semnat pentru grevă participă la grevă. Avem procentaj de peste 85% în unele universități, după cum avem procentaje foarte mici în unele universități, acolo unde adeziune este mică”, a declarat liderului „Alma Mater”, Anton Hadăr, în urmă cu câteva zile.


Mulți părinți comentau, revoltați, perioada aleasă pentru grevă, afirmând că aceasta este o adevărată lecție de cinism și indiferență față de elevi.


„Pun în pericol viitorul copiilor noștri, care depind de examenele naționale”, afirma Mariana Ciucă, mama unei eleve de clasa a XII-a, care urmează să susțină probele orele ale Bacalaureatului începând cu 12 iunie. De altfel, înscrierile la acest examen sunt prevăzute a debuta pe 29 mai.
Din păcate, liderul sindical Simion Hăncescu a subliniat că „există riscul ca examenele naționale să fie date peste cap de greva generală din învățământ“.


În grevă se intră pe baza unei cereri, nu verbal


Vineri, 19 mai, a fost termenul limită pentru toți membrii de sindicat din învățământ care erau obligați să-și depună cererile de intrare în grevă, pe baza cărora urmează a fi operată în Revisal suspendarea contractului de muncă (Legea 367/2022, art.160).


Tot vineri, 19 mai, Ministerul Educației a solicitat, în cadrul unei videoconferințe, inspectoratelor școlare situația numerică privind participarea angajaților din unitățile de învățământ preuniversitar de stat la greva generală. După care ISJ Constanța a organizat o ședință online cu directorii constănțeni, prilej cu care li s-a precizat în repetate rânduri că greviștii trebuie să depună cererea la director cu data de vineri, 19 mai. Altfel, luni, 22 mai, nu sunt considerați în grevă și vor fi obligați să-și respecte obligațiile contractuale. „Fără hârtii nu puteți să vă îndepliniți activitatea administrativă”, a transmis prof. Sorin Mihai, care a insistat să nu se pună presiune pe salariați sau pe părinți în luarea deciziilor. De asemenea, le-a reamintit directorilor că ei sunt angajatorii pe care se bazează ISJ Constanța în gestionarea acestei situații. „Sperăm din tot sufletul ca până vinerea viitoare să se găsească o soluție de încetare a grevei”, a afirmat același inspector școlar general. El a adăugat că este foarte important cum se pune lacătul pe ușa școlii, pentru că acolo unde nu se intră 100% în grevă activitatea trebuie susținută. Chiar se poate modifica orarul.


Din ce am aflat, sunt numeroase grădinițe constănțene care au comunicat că se află în imposibilitatea de a primi copiii, întrucât marea majoritate a personalului a făcut solicitare scrisă de intrare în grevă.


În atare situație, i-am adus la cunoștință prof. Mitică Iosif, revolta părinților. „Am solicitat în repetate rânduri înțelegere din partea părinților, pentru că această acțiune are nevoie și de sprijinul lor și că trebuie să-și țină copilașii acasă până reușim să convingem factorul politic că școala românească are nevoie de bani. Nu numai pentru salarii, așa cum se vorbește, ci mai înainte de orice pentru investiții în infrastructură. Nu putem să mai așteptăm celebrele promisiuni se va face, vom face”, a declarat liderul constănțean, adăugând că mizează pe participarea celor care au semnat la referendum, adică circa 60% din totalul membrilor. În timp ce la nivel național au semnat 75,2% dintre sindicaliști.


Reamintim că în anul 2005, federațiile sindicale din învățământ au decis suspendarea grevei generale şi începerea cursurilor, după consultarea a peste 300.000 de salariați din țară. Potrivit acordului negociat cu guvernul, în prezența președintelui Traian Băsescu, salariile urmau a fi majorate de 11,83% în anul următor, pentru personalul didactic şi auxiliar din învățământ, suma necesară fiind de 4.618 miliarde de lei vechi.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.3981 secunde