Patriarhia Română a luat decizia! Sfântul Gheorghe nu va fi sărbătorit pe 23 aprilie

4024
Patriarhia Română a luat decizia! Sfântul Gheorghe nu va fi sărbătorit pe 23 aprilie - sfantulgheorghe-1649934038.jpg

Articole de la același autor

Aproape un milion de români care poartă numele Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, care mai este numit şi „purtătorul de biruință”, nu îşi vor mai serba anul acesta onomastica în ziua de 23 aprilie, ci două zile mai târziu, respectiv pe 25 aprilie.

Motivul pentru care are loc această schimbare este acela că ziua de cinstire a Sfântului Gheorghe coincide cu Sfânta şi Marea Sâmbătă, iar Tipicul prevede ca sărbătorirea sfinților mari care cad în Vinerea Mare sau Sâmbăta Mare să fie transferată a doua zi de Paşti. În plus Sâmbăta Mare din Săptămâna Patimilor este şi ultima zi din Postul Paştelui.


Astfel, Patriarhia Română a decis ca slujba de Sfântul Gheorghe să fie săvârşită în 25 aprilie, care coincide cu a doua zi de Sfintele Paşti:

„Normele canonice ale Ortodoxiei prevăd mutarea pomenirii sfinților (cf. canonul 51 al Sinodului din Laodiceea, sec. IV) cu prăznuire care cad în zilele de rând ale Postului Mare, cu atât mai mult a sfinților care cad în Săptămâna Pătimirilor Domnului”.

„Anul acesta, ziua de pomenire a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe coincide cu Sfânta şi Marea Sâmbătă, zi în care credincioşii ortodocşi de pretutindeni sunt chemați să-şi îndrepte atenția spre lucrarea mântuitoare a Domnului Iisus Hristos săvârşită în această zi, în care a stat cu trupul în mormânt, dar cu sufletul S-a coborât în iad şi a eliberat de acolo sufletele drepților ținute până atunci în întuneric, apoi a deschis raiul, făcându-l accesibil tuturor celor ce vor crede în El”, a explicat pentru Basilica.ro Arhim. Chiril Lovin, coordonatorul Departamentului Carte de cult al Patriarhiei Române şi slujitor la Mănăstirea Antim din Capitală.

Reamintim că Sfântul Mare Mucenic Gheorghe a fost sărbătorit în altă zi în anii 1965, 1970, 1976, 1981, 1992, 1997, 2003, 2008 şi 2011.



Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole pe aceeași temă

Pagina a fost generata in 0.602 secunde