Patriarhul Daniel va primi titlul de cetățean de onoare al Capitalei

103
Patriarhul Daniel va primi titlul de cetățean de onoare al Capitalei - patriarhuldaniel-1548951720.jpg

Articole recomandate

Consiliul General a decis joi să îi confere patriarhului Daniel titlul de cetățean de onoare al Capitalei, în semn de recunoștință pentru activitatea social-filantropică, liturgică și misionară desfășurată pe plan național și internațional.


În expunerea de motive, primarul general, Gabriela Firea, invocă grija patriarhului Daniel de a începe realizarea Catedralei Mântuirii Neamului, care va aduce în ansamblul ei atât Muzeul Creștinismului Românesc, căminul pentru pelerini, un centru de diagnostic și tratament, cât și un centru de conferințe, relatează Agerpres. 


Potrivit raportului de specialitate, patriarhul Daniel, pe numele de mirean Dan Ilie Ciobotea, s-a născut la 22 iulie 1951, la Dobrești (Timiș). După absolvirea examenului de bacalaureat, s-a înscris ca student la Institutul Teologic Universitar din Sibiu (1970-1974), unde a obținut diploma de licență în teologie. În perioada 1974-1976 a frecventat cursurile de doctorat la Institutul Teologic Universitar din București, Secția Sistematică, sub îndrumarea pr. prof. dr. Dumitru Stăniloae. În 1979 și-a susținut teza de doctorat la Facultatea de Teologie Protestantă din Strasbourg.


Este și fondatorul a numeroase instituții, printre care: Facultatea de Teologie Ortodoxă "Dumitru Stăniloae" din Iași; Seminarele Teologice Ortodoxe de la Mănăstirea Agapia, Botoșani, Dorohoi, Iași și Piatra Neamț; Academia Laică "Sf. Ioan" de la Neamț, Mănăstirea Neamț, Centrul Cultural-Pastoral "Sf. Daniil Sihastru-Durău", Institutul Ecumenic "Sf. Nicolae" - Iași, Centrul de Conservare și Restaurare a Patrimoniului Religios Resurrectio.


De asemenea, a înființat instituții sociale precum: Asociația Creștină Pelerinul (Iași), Cabinetul Stomatologic "St. Pantelimon" (Iași), Asociația Medicilor și Farmaciștilor Ortodocși din România (Iași), Departamentul socio-caritativ Diaconia (Iași), cantine pentru săraci la Iași, Pașcani, Dorohoi, Hârlău; Dispensarul policlinic "Sf. Ap. Petru și Pavel", Centrul de Diagnostic și Tratament Providența.


Lui i se datorează și aducerea moaștelor unor sfinți și a unor relicve sfinte la Iași și în eparhiile sufragene ale Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. De-a lungul timpului a primit numeroase distincții și titluri (premiul Emanuel Heufeder, Ordinul Național Steaua României în grad de Mare cruce și Ordinul Serviciul Credincios în rang de Mare Cruce acordate de Președinție, membru titular al Academiei Internaționale de Științe Religioase de la Bruxelles). Totodată, deține titlul de Doctor Honoris Causa al mai multor institute academice din țară și străinătate.


Acordarea titlului de cetățean de onoare reprezintă o recompensă simbolică și nu are implicații la bugetul local, precizează sursa citată.


Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 0.9855 secunde