Patru olimpici constănțeni, premiați de Ministerul Educației

592
Ieri, în Sala Mare a Palatului Național al Copiilor, din București Ministerul Educației, Cercetării și Tineretului a organizat festivitatea de premiere a olimpicilor români laureați la concursurile internaționale pe discipline.
În cadrul acestei gale, au fost recompensați 80 de elevi care au obținut, în anul 2009, 90 de medalii de aur, argint și bronz sau mențiuni la olimpiadele internaționale sau regionale (juniori și seniori) de matematică, filosofie, geografie, chimie, fizică, informatică, limbă română, limbă maghiară, astronomie și astrofizică.
Constanța a fost reprezentată de patru merituoși olimpici internaționali: doi foști elevi ai Colegiului Național "Mircea cel Bătrân" și un fost și un actual elev al Liceului Teoretic "Ovidius", despre care am mai scris în repetate rânduri, ca o recunoaștere a muncii depuse de aceștia. Este vorba despre Petrică Gabriel, actualmente student la Princeton în Statele Unite ale Americii, care în 2009 a câștigat argintul la Olimpiada Internațională de Fizică. O altă elevă merituoasă este Luiza Pașca, cea care, deși studentă la Politehnica București, Facultatea de Automatică și Calculatoare, a câștigat bronzul la Olimpiada Internațională de Filozofie. Câștigătorul bronzului la Olimpiada Internațională de Chimie, Laurențiu Mintici, este student anul I la Facultatea de Medicină din București. Cea de-a patra constănțeancă premiată ieri este Miruna Oprescu, încă elevă în clasa a XII-a la Liceul Teoretic "Ovidius" și care a câștigat bronzul la Olimpiada Internațională de Astrofizică.
De asemenea, la nivel național au fost premiați cei 108 profesori care i-au pregătit, precum și cele 50 de școli din care provin laureații.
Conform reglementărilor în vigoare, și în acest an prin ordin al ministrului, cuantumurile premiilor acordate medaliaților la olimpiadele internaționale sau regionale pe discipline au fost indexate. Astfel, noile cuantumuri pentru premianții la olimpiade internaționale sunt: 10.580 RON - medalie de aur și premiul special pentru punctaj maxim, 8.200 RON - premiul I/medalie de aur, 6.950 RON - premiul II/medalie de argint, 4.990 RON - premiul III /medalie de bronz și 3.420 RON - mențiune (sau diplome echivalente).
Valorile noilor cuantumuri pentru recompensarea elevilor premiați la competițiile regionale (olimpiade balcanice, Olimpiada Internațională Pluridisciplinară Yakuția, Olimpiada Central Europeană de Informatică, Olimpiada de Chimie "D.I. Mendeleev") sunt: 3.740 RON - premiul I/medalie de aur, 3.200 RON - premiul II/medalie de argint, 2.500 RON - premiul III/medalie de bronz/medalie de bronz și 2.170 RON - mențiune (sau diplome echivalente).
Pentru profesorul/profesorii care au pregătit elevul/elevii se acordă un singur premiu, în cuantumul cel mai mare prevăzut pentru unul din elevii premiați. Pentru școala pe care elevul/elevii o frecventează sau au frecventat-o se acordă câte un premiu, în cuantumul prevăzut pentru fiecare elev premiat. Premiul va fi utilizat pentru dotări destinate sprijinirii eficienței procesului de învățământ. Fondul total de premiere alocat de MECI este de 1.243.565 RON.

Comentează știrea

Nu există comentarii introduse pentru acest articol!

Articole din aceeași secțiune

Pagina a fost generata in 2.0384 secunde